Foto: Monika Skolimowska / AFP / Profimedia

“Vučić neće rizikovati da se ta čvrsta saradnja s EU prekine, jer bi tako sebe doveo u opasnost. Uveren sam da će okrenuti leđa Rusiji i orjentisati se ka Zapadu jasnije nego ikad, što već radi, jer izbori su prošli. Samo mora naći povoljan trenutak da to kaže”, kaže u intervjuu za “Novu” Josip Juratović, poslanik nemačkog Bundestaga iz redova SPD i predsednik parlamentarne grupe za saradnju sa zemljama Zapadnog Balkana.

Olaf Šolc sutra dolazi u službenu posetu Beogradu. Što očekujete od te posete?

Poseta kancelara Olafa Šolca Beogradu i Prištini je po mom mišljenju od velikog značaja jer pogotovo u vreme globalnih kriza znamo da je upravo region Zapadnog Balkana područje koje je jako osetljivo na strane uticaje odnosno krize. Zato će i ta poseta imati pre svega cilj očuvanja mira i stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana.

U tom kontekstu je i pitanje međusobnog poverenja i saradnje od velikog značaja kako u region, tako i u odnosu regiona prema EU. Srbija se odlučila na put u EU i to je dobro, ali isto tako očekuje i EU solidarnost u borbi za očuvanje međunarodnih konvencija koje je uostalom i Rusija potpisala, a koje je Putinov režim agresijom na Ukrajinu ozbiljno ugrozio.

Predsednik Vučić je izjavio da Šolc ne dolazi sa lepim porukama, koje se dobrom delu ljudi neće dopasti. Koje će biti glavne poruke nemačkog kancelara?

Nisu mi poznate glavne poruke kancelara Šolca, ali će zasigurno tražiti solidarnost Srbije s članicama EU po pitanju odnosa prema Rusiji. Ignorisanjem i odugovlačenjem odluka o uvođenju sankcija Rusiji ne idu u prilog Srbiji, jer će se suočiti potencijalno s negativnim stavom u vezi njenog ponašanja koje nije u skladu s spoljnom politikom EU. Kada godinama gradite proruski mit tako da danas imate 80 posto građana koji su proruski orijentisani, onda se nalazite u vlastitoj zamci, jer su Vučić i politika koju je sprovodio sami krivi jer su takvo raspoloženje stvarali, pa ispada da je Rusija najveći politički i ekonomski partner, a ne Evropska unija. Naravno da je u pravu Vučić kada kaže da se to velikoj većini neće dopasti.

Ceo intervju čitajte u sutrašnjem izdanju novina “Nova”.

BONUS VIDEO Vučića dočekao Šolc

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare