Ilustracija Foto:AP Photo/Bojan Slavkovic

Ambasador Nemačke na Kosovu Jern Rode osudio je u sredu poređenje akcije Policije Kosova sa "Kristalnom noći", kada su nacisti 1938. godine ubili najmanje 91 osobu, spalili na stotine sinagoga i jevrejskih kuća, uništili 7.500 jevrejskih radnji i uhapsili skoro 30.000 Jevreja.

„Stop! Upoređivanje današnje policijske akcije sa ‘Kristalnom noći’ je neprihvatljivo. Takva upoređenja doprinose iskrivljivanju i negiranju narativa o Holokaustu“, poručio je nemački ambasador u Prištini Jern Rode, prenosi Kossev.

Izraz „Kristalna noć“ je upotrebio ministar u kosovskoj vladi Goran Rakić, predsednik Srpske liste.

Nakon što se predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio hitno helikopterom u Rašku zbog situacije u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu, Rakić je u uključenju za TV Pink potvrdio da se i Srbi sa severa spremaju da učine isto, kako bi se sa predsednikom sastali u ovom gradu.

„Ne znam koliko će ljudi biti, ako treba, doći će i 10, 15 hiljada ljudi, i mi da trpimo ovo više ne možemo i nećemo. I ovo je za nas ‘Kristalna noć’, ovo je za nas najvažniji sastanak do sad. Ovo je kap koja je prelila čašu, svi ćemo doći na sastanak“, kazao je Rakić.

Ovo je drugi put da nemački ambasadori iz Prištine reaguju na poruke sa Severa u kojima se događaji upoređuju sa zločinima nacističke nemačke.

Rodeov prethodnik Kristijian Helt reagovao je krajem 2018, tokom protesta zbog uvođenja taksi na srpsku robu, kada je grupa studenata održala performans „Kosovošvic“.

Nazvao je paralelu koju su ovi studenti povukli između tadašnje situacije na severu i Holokausta „preteranom“ i „odvratnom“ imajući pre svega u vidu upravo patnje kroz koje su Srbi prošli tokom nacističke okupacije u Drugom svetskom ratu.

Bonus video – Šok bombe i suzavac na ulicama Kosovske Mitrovice

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare