Foto:Kossev/KFOR

Kfor je u potpunosti usredsređen na sprovođenje svog mandata kako bi nastavio da obezbeđuje sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu i da podržava sprovođenje nedavnog aranžmana Beograda i Prištine o deeskalaciji na severu Kosova.

To je danas agenciji Beta rekao neimenovani zvaničnik NATO povodom poziva srpske premijerke Ane Brnabić međunarodnoj zajednici, NATO-u i Kforu da odmah reaguju na akciju kosovske policije protiv srpskog civilnog stanovništva na Kosovu.

„Kosovska policija pokrenula je operaciju sprovođenja zakona širom Kosova. Misija Kfora pod vođstvom NATO-a u stalnoj je komunikaciji sa svim relevantnim institucijama na Kosovu i s predstavnicima međunarodne zajednice i ostaje potpuno usredsređena na svakodnevno sprovođenje svog mandata UN – prema Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. – kako bi nastavila da obezbeđuje sigurno i zaštićeno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu“, naveo je zvaničnik NATO.

Isti izvor je dodao da „Kfor takođe nastavlja da podržava sprovođenje nedavnog aranžmana o deeskalaciji i daljim koracima na severu Kosova koji su postigli Beograd i Priština u okviru dijaloga iz poserdovanje EU“.

Premijerka Srbije Ana Brnabić danas je povodom sukoba srpskog stanovništva sa policijom tokom akcije na severu Kosova ocenila da je situacija „više nego dramatična“ i pozvala međunarodnu zajednicu, NATO i Kfor da hitno reaguju i da „obuzdaju premijera Kosova Aljbina Kurtija“.

Bonus video – Šok bombe i suzavac na ulicama Kosovske Mitrovice

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar