Nemačka: Sporazum sa Prištinom uslov za prijem Srbije u EU

Politika 07. jun. 202123:37
Podeli:
Srbija, EU, Evropska unija, Kosovo, zastave, zastava
Foto: Shutterstock

Sveobuhvatan i pravno obavezujući sporazum Beograda i Prištine jedan je od preduslova za pristupanje Srbije Evropskoj uniji, poručuju iz Kancelarije za informisanje nemačke vlade za prištinski Kljan Kosova.

POGLEDAJTE JOŠ:

Kako navode, nemačka savezna vlada snažno podržava pregovore Beograda i Prištine, posredstvom specijalnog izaslanika EU Mirosvala Lajčaka, koje nadgleda šef diplomatije EU Žozep Borelj.

„Cilj je sveobuhvatan, pravno obavezujući sporazum za potpunu normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova. Kao što je postavljeno u pregovaračkom okviru EU, takav sporazum je i jedan od preduslova za pristupanje Srbije EU“, tvrde iz kancelarije.

Iz kancelarije dodaju da je Nemačka stavila na dnevni red nadležnih tela EU viznu liberalizaciju za građane KiM, ali da dogovor o ukidanju viza za građane KiM nije postignut.

„Savezna Vlada nastavlja da podržava liberalizaciju viznog režima za Kosovo na osnovu ispunjavanja utvrđenih kriterijuma. Odluku o tome trebalo bi da donese Savet Evropske unije“, navode iz kancelarije.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar