Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Programski direktor Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost Raša Nedeljkov rekao je da ta organizacija nema indicija da je vladajuća stranka prikupljala potpise za druge stranke, ali da je taj deo izbornog procesa nedovoljno transparentan.

Izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) Bojan Klačar takođe je rekao da ta organizacija nema indicije da je vladajuća stranka prikupljala potpise podrške za druge stranke i naglasio da taj proces i nije lako dokaziv ukoliko se nalazite u poziciji posmatrača.

„To je praktično i nemoguće dokazati ukoliko sam građanin, na primer, ne prijavi da je kao član jedne stranke dobio zadatak da potpisuje listu druge stranke“, rekao je Nedeljkov za agenciju Beta.

On je podsetio da je uoči izbora promenom zakona omogućeno da, osim notara, potpise građana ponovo overavaju opštinski overivači što, kako smatra, pojačava sumnju kod građana u izborni proces.

Prema njegovim rečima, poverenje građana je urušeno i izostankom snažnog odgovora države da sankcioniše učesnike izbora koji su u ranijim ciklusima prilagali falsifikovane potpise uz svoje liste.

Nedeljkov je pozvao građane, koji sumnjaju u ovakvu neregularnost, da kod Republičke izborne komisije provere da li je neko zloupotrebio njihove lične podatke.

Govoreći o razlici između prikupljenog broja potpisa i osvojenih glasova, Nedeljkov je primetio da se ovaj fenomen u prošlosti više javljao kod lista koje su zastupale manjine i takozvane autsajderske liste, od kojih neke ponavljaju takvo ponašanje.

Takođe je naveo da nije novost da se krieiraju i kvazipartije na bi li odvlačile birače i zbunjivale ih da glasaju za pogrešnu partiju.

Prema njegovim rečima, davanjem potpisa za neku listu građanin nije vezan da za nju i glasa, ali ovo bi mogao biti signal istražnim organima da provere da li je eventualno došlo do falisifikovanja potpisa.

I iz CeSID kažu da nema indicije da je vladajuća stranka prikupljala potpise podrške za druge stranke, kao i da taj proces nije lako dokaziv ukoliko se nalazite u poziciji posmatrača.

Kako je naveo, „čudno bi bilo ukoliko neko osvoji manje glasova od potpisa priloženih sa izbornom listom, ali se i to dešavalo u našoj izbornoj praksi“.

„Međutim ni to nije krunski dokaz da je došlo do prevare. Može se desiti da građanin, koji je dao potpis, ne izađe na izbore ilii se predomisli, jer je, kao na primer sada, od zaključenja za predaju lista do glasanja ostalo dve i po nedelje“, rekao je programski direktor CeSID Bojan Klačar za agenciju Beta, navodeći da je bilo takvih izbornih rezultata.

Radulovićeva teza o PSG nije dobra

Komentarišući televizijsko gostovanje, u kojem je predsednik Dosta je bilo Saša Radulović rekao predsedniku Pokreta slobodnih građana Sergeju Trifunoviću da mu je potpise prikupljala Srpska napredna stranka, Klačar je naveo kako mu se čini da je to „ipak, na neki način, bilo produkt političkog obračuna sa PSG nego što za to postoji nekih ozbiljnih indicija“.

„Posebno, što je ostalo nerazjašnjeno na šta se tačno misli. Teza Radulovića da je PSG prikupio 5.000 potpisa na Novom Beogradu, a da tu ne izlazi na lokalne izbore, nije u uzročno posledičnoj vezi“, objasnio je Klačar.

Kako je dodao, možete prikupljati potpise za parlamentarne izbore u kojoj god opštini želite i nije neophodno, ako to činite, na primer, u Svilajncu, Novom Beogradu ili Vračaru, da morate i da izađete na te lokalne izbore.

Klačar je podsetio da osoba koja je dala potpis u jednoj opštini, ako govorimo o parlamentarnim izborima, ne mora da ima mesto prebivališta na toj opštini.

Na pitanje da li se može utvrditi da li je stranka prikupila potpise, on je naveo da postoji mogućnost da se uputi zahtev preko poverenika za informacije od javnog značaja kako bi se videlo koliko je neka opština imala overivača i koliko je u tim opštinama prikupljeno potpisa.

„Podnese se zahtev za pristup informacijama od javnog značaja i traži se informacija koliko je bilo podnetih zahteva za overivače, jer stranke moraju da najave overivače, i koliko je bilo overenih potpisa za svakog izbornog učesnika“, naveo je Klačar.

Na pitanje da li je moguće da jedna stranka prijavi overivače i mesto gde će imati štand, a da joj druga stranka logistički pomogne i prikuplja potpise, on je rekao da bi to značilo da postoji saglasnost stranke koja se prijavila zvanično da organizuje prikupljanje potpisa sa drugom strankom.

„To je teoretski moguće, ali nisam siguran da je to lako dokazivo i nema ozbiljnih indicija da se to desilo. Da li se to u praksi dešava bilo bi neodgovorno da tvrdim a da nemam dokaz“, rekao je Klačar, koji je podsetio i da su tvrdnje u javnosti o takvim dešavanjima pratile i dosadašnje izbore.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar