Aleksandar Vučić, Vladimir Bilčik, Krušik, Jovanjica, Savamala, Velja nevolja, Veljko Belivuk, Telekom Srbija
Foto: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll/Nemanja Jovanović/logo

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, Vladimir Bilčik, u nacrt rezolucije o našoj zemlji, koji je predstavio evroposlanicima, nije uvrstio najveće afere koje su obeležile vlast Srpske napredne stranke.

Jovanjica, Krušik, Savamala, afera “Telekom Srbija, slučaj “Belivuk”, nisu nijednim slovom pomenuti u nacrtu dokumenta o Srbiji, koji je Bilčik dostavio kolegama iz Evropskog parlamenta. U tekstu dokumenta, Bilčik je naveo da Evropski parlament ponavlja svoju zabrinutost zbog ograničenog napretka u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i pozvao je Srbiju da intezivira napore kako bi se efikasnije rešili ovi problemi, bez preciziranja na koje probleme se to odnosi, zbog čega su evroposlanici brojnim amandmanima insistirali da se još jednom apeluje na Srbiju da razreši konkretne slučajeve.

Tepić: Dva ozbiljna razloga zašto Bilčik ne vidi afere

Potpredsednica Stranke slobode i pravde, Marinika Tepić, napominje za “Novu” da bi trebalo imati u vidu da su Bilčikova stranka i SNS u poridici istih partija (Evropskoj narodnoj partiji) i da zbog toga mu, kako kaže, nije zgodno da ukazuje na korupciju i kriminal u kojima se Srbija davi pod vlašću SNS-a.

Marinika Tepić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

“Drugi, po meni još ozbiljniji razlog, jeste taj da gospodin Bilčik treba da objasni svojim građanima u svojoj državi, još više evroposlanicima, kako su se deset godina odricali svog novca da bi finansirali brojne projekte u Srbiji kroz pretpristupne fondove za jačanje demokratije, razvoj privrede, borbu protiv korupcije, slobodu medija, a onda ispada da su finansirali hibridni sistem sa korupcijom na najvišem nivou u Evropi, sa medijima čija je sloboda godinama u padu, sa izborima koji nisu slobodni i demokratski. I sada bi gospodin Bilčik trebalo da izađe i kaže građanima Evropske unije izvinite, vaš novac je pojela korupcija, partijska država, zarobljeno pravosuđe, propagandni mediji”, rekla je Tepić, zaključivši da je “Bilčiku laše da okrene glavu na drugu stranu i sve gurne pod tepih”.

Aleksić: Traže da se Srbija uskladi sa EU, a prave se slepi na afere

Potpredsednik Narodne stranke, Miroslav Aleksić, rekao je za “Novu” da ga ne iznenađuje postupak Vladimira Bilčika, imajući u vidu da je on, kako kaže, i ranije izbegavao da u svojim izveštajima navede konkretne afere srpskih vlasti.

“On očigledno ima nameru da čuva Vučića i ima određene odnose sa njim, koji nemaju nikakve veze sa evropskim vrednostima. Potpuno je neverovatno da danas, dok EU očekuje od Srbije da uskladi svoju spoljnu politiku, Evropa žmuri na unutrašnje probleme Srbije. To je veoma licemerno i nepošteno, pre svega prema građanima naša zemlje”, naglašava naš sagovornik.

Miroslav Aleksić Emisija Utisak nedelje
Miroslav Aleksić Foto: Ivan Dinić/Nova S

Aleksić ne sumnja da na odnos izvestioca EP za Srbiju prema srpskim vlastima utiče i to što je SNS deo Evropske narodne partije(EPP), organizacije koju, između ostalih, predstavlja upravo Bilčik.

“Sve smo mogli da vidimo dok su trajali razgovori o izbornim uslovima. Delegaciju Evropskog parlamenta je predvodio Bilčik i njemu je mnogo važnije bilo da opozicija izađe na izbore, a ne da se suštinski promene izborni uslovi u Srbiji. Ipak, on nije Evropa i nadam se da će amandmani drugih poslanika, gde se pominju afere, biti prihvaćeni i uvršteni u tekst rezolucije”, naglašava potpredsednik NS.

Lazović: Bličik nastavlja sa istom praksom

Prema rečima Radomira Lazovića, predstavnika pokreta “Ne davimo Beograd”, Bilčikova praksa je da, pri podnošenju izveštaja o Srbiji, izostavi konkretne primere koji na pravi način, kako kaže, demaskiraju karakter autoritarne naprednjačke vlasti.

“Očigledno se to nastavlja. Smatramo da je u našem interesu da se ovi slučajevi naglase i da se od njih ne okreće glava, jer se radi o najtežim kriminalnim operacijama u koje je naprednjačka vlast umešana, a posebno ne bi trebalo da ih ignorišu kad se radi o zvaničnim izveštajima”, smatra Lazović.

Radomir Lazović Foto: Ivan Dinić/Nova S

Isticanje primera kao što su Savamala, Krušik, Jovanjica, afera “Telekom Srbija ili slučaja “Belivuk” na najbolji način opisuju koliko je pravosuđe u Srbiji, prema ocenama Lazovića, pod kontrolom Srpske napredne stranke.

“Da nije amandmana koje podnose evropski parlamentarci između ostalog i iz grupe Evropskih zelenih, ovi slučajevi bi ostali skriveni od evropske javnosti”, podvlači naš sagovornik.

Grbović: Nadam se da će Bilčik shvatiti zašto je značajno da se pomenu afere

Pavle Grbović, predsednik Pokreta slobodnih građana, napominje da je veoma važna da se u tekstu dokumenta nađu konkretne afere.

Pavle Grbović Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

“Nije isto kada se deklarativno zaključi da Srbija mora da radi na vladavini prava i kad se izričito nabroje afere koje se godinama ne rešavaju, a pritom svake godine se pojavljuju nove. To celom izveštaju daje potpuno drugačiji ton. Verujem da je toga svestan i gospodin Bilčik i nadam se da će amandmani biti prihvaćeni”, poručuje Grbović.

Miketić: Što mi budemo snažniji, to će Vučićev uticaj biti manji

Đorđe Miketić, predstavnik Ekološkog ustanka, kaže da izvestilac Evropskog parlamenta predlaže tekst deklaracije za koji smatra da je najtačnije oslikava stvarno stanje, ali da postoji način da se to promeni.

Đorđe Miketić Foto:Zoran Lončarević /Nova.rs

“Što mi budemo imali snažnije partnerske odnose u EP sa zelenima i drugim grupama, to će manevarski prostor za Vučićev uticaj biti mnogo manji, a izveštaj precizniji”, poručuje on

Miketić podseća da je u decembru, nakon protesta protiv Rio Tinta, Evropski parlament usvojio deklaraciju o Srbiji u kojoj se osuđuju devastirajući ekološki projekti, policijska tortura i represija nad građanima.

“Ta dobra saradnja Nebojše Zelenovića sa prijateljima iz Evropske zelene Partije je primer zašto moramo izgraditi snažne partnerske odnose unutar Evropske unije i Evropskog parlamenta sa svim grupama koje žele čuti naše probleme, da bi, u konačnici, naš glas protiv diktature i korupcije mogao daleko i snažno da odjekne”, navodi Miketić.

BONUS VIDEO Bilčik: Srbija mora da odabere poziciju u konfliktu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare