Foto:TANJUG/ ALEKSANDAR CIRIC/Screenshot/Parlement.rs/TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Na sednici skupštinskog Odbora za zaštitu životne sredine bilo je burno i pre usvajanja dnevnog reda, budući da su poslanici SNS tražili da se povuče tačka razno. Upravo na ovoj tački trebalo je da se raspravlja o nesreći u Pirotu, gde se izlilo 20 litara amonijaka i usled čega je dvoje ljudi stradalo. Ovo su predložili Marijan Rističević i Milimir Vujadinović, a njihov predlog podržalo je još sedam poslanika. Ostalo je zabeleženo, a to je Aleksandar Jovanović Ćuta kao predsedavajući na kraju i pročitao - devet poslanika vlasti nije želelo da se priča o nesreći o Pirotu.

Predsedavajući Odbora za zaštitu životne sredine Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je na sednici da postoje stvari koje se dešavaju mimo volje ljudi, poput nesreće u Pirotu, zbog čega je rekao da predlaže da se odmah ta tačka uvrsti u dnevni red. Pod tačkom razno raspravljalo bi se o ovom predlogu, ali sa tim se nisu saglasili predstavnici vlasti.

„Predložim da tačku razno skinemo sa današnjeg dnevnog reda.Za sve drugo što se nalazi u okviru tačke razno nemamo apsolutno nikakvih sagovornika i verujem da se pretvorilo u jednu borbu za dnevno političko sticanje poena“, rekao je poslanik Milimir Vujadinović sa liste SNS, koji je inače zamenik predsednika ovog odbora.

Milimir Vujadinović Foto:Screenshot

Pre nego što su počele diskusije po dnevnom redu, predsedavajući Jovanović je tražio da se usvoje sve tačke, odnosno potencijalno i rasprava o akcidentu u Pirotu.

„Ja bih da mi odmah razgovaramo o tome, a vi ako imate neki problem sa tim mi ćemo zakazati koliko već za nekoliko dana ako treba i pre Nove godine novu sednicu, a vi ako imate problem da sada u ovom trenutku razgovarate o tome, ja takav problem nemam“, poručio je Jovanović.

Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Da se tačka razno skine sa dnevnog reda, u okviru koje je trebalo da se raspravlja o nesreći u Pirotu, glasalo je devet poslanika među kojima su bili Milimir Vujadinović, Dušan Radojević, Marija Jovanović, Zoran Radojičić, Glušac Milan, Hodžić Jasmin, Marić Dušan, Marijan Rističević i Ivan Karić.

Deo ovih poslanika poznat je široj javnosti poput Marijana Rističevića, koji godinama iz skupštinske sale napada opozicione predstavnike i brani predloge vlasti. Drugo poznato lice je bivši gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, čiji mandat je obeležen u senci tadašnjeg zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića.

Marijan Risticevic
Marijan Rističević Foto:FoNet/Aleksandar Barda

Najveći deo poslanika koji je glasao protiv ovog predloga bio je iz redova SNS, izuzev Jasmina Hodžić iz Socijaldemokratske partije Srbije.

Za predlog da se o tome raspravlja glasalo je šest poslanika opozicije, a uzdržanih nije bilo.

Podsetimo, nesreća prilikom koje je došlo do prevrtanja cisterne teretne kompozicije koja je prevozila amonijak dogodila se u nedelju oko 17 časova između Pirota i Bele Palanke, pod još nerazjašnjenim okolnostima.

Iz cisterne je počeo da curi amonijak, koji se ubrzo proširio iznad okoline Pirota u vidu beličastog oblaka, zbog čega je hospitalizovano više od 50 osoba, a dvoje je preminulo.

Iz „Srbija kargo“ je saopšteno da je reč je o teretnoj kompoziciji koja svakodnevno saobraća na ovoj deonici, prevozeći sirovine iz Bugarske za Prahovo i Šabac. Teretna kompozicija je u svom sastavu imala dvadeset vagon cisterni, koje su u vlasništvu kompanije Eliksir.

Ministarka Irena Vujović „ne zna šta je pitaju“

Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović smatra da ona nema potrebe da zna bilo šta u vezi sa ekološkim akcidentom u Pirotu, kao ni to ko je odgovoran za katastrofu.

Prilikom konferencije za medije Vujović je odgovarala na pitanja, a jedan od prisutnih novinara postavljao je pitanja u vezi sa nesrećom, na šta Vujović nije odgovorila.

„Da li znate koliko je Eliksir (grupa iz Šapca, koja je vlasnik tereta koji je prevozio voz koji se iskliznuo iz šina u blizini Pirota), usladištila i koliko je prošlo?“ pitao je novinar.

Foto: Printscreen, Nova.rs, Čitalac Nova.rs

“Što sam ja dužna da znam, pa ne samo za njega, pa ima u celoj Srbiiji svako u skladu sa svojim kapacitetima i svojim skladištima, laboratorijima, ispitivanjima, onime što kaže inspekcija“.

Ministarka je zatim nastavila rečima:

„Ja ne znam šta me vi pitate, šta znači za količinu, ko je trebalo da ide da meri količinu, ko je ulazio u vagon, samo mi to recite“, izjavila je Vujović.

Bonus video: Pohvale ili ostavke: Šta je dokazala nesreća u Pirotu?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare