Foto: N1

Programski direktor organizacije Crta Raša Nedeljkov izjavio je u Danu uživo da je vlast učešćem u dijalogu o izbornim uslovima "priznala postojanje problema", ali je skeptičan po pitanju postizanju dogovora nakon dokumenta koji su ponudili evroparlamentarci.

„Jedno od ključnih pitanja na koje nije odgovoreno je ko je odgovoran za proces dijaloga, odnosno ko će snositi odgovornost za ono što će se potencijalno dogovoriti. Mi smo to pitanje postavili, i tada je predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić odgovorio da nije važno, jer će biti sve fantastično dogovoreno, i samim tim neće biti važno da se utvrdi čija je odgovornost. Upravo sada vidimo da je vrlo važno da vidimo čija je odgovornost“, kaže on i dodaje da je EP „samo prijateljska institucija koja je htela da pomogne domaćim akterima da sednu za isti sto i da se dogovore oko nekih ključnih principa“.

Prema njegovom mišljenju, sam dokument je „veoma važan, jer nosi pečat Evropskog parlamenta“.

„Kao građanin, ja bih voleo da je taj dokument bio usvojen još pre nekih godinu dana, odmah nakon prethodnih izbora, da bismo imali vremena da tragamo za rešenjima. Vlast je najodgovornija u ovom procesu, ima najveću moć, a uporno negira da problemi postoje. Samim tim negiraju da se na ozbiljniji način bave problemima. I to je ozbiljni problem svih građana“, navodi Nedeljkov.

Dodaje da vlast indirektno, samim učešćem u pregovorima, „priznaje da nešto nije u redu“.

„Iako imamo izjave najviših državnih funkcionera koji negiraju postojanje bilo kakvih problema, okolnosti, činjenice i mnogobrojna istraživanja domaćih i međunarodnih institucija Srbiju sve više i više svrstvaju u red država koje su na začelju liste po slobodama i odbrani ključnih sloboda, a to je mogućnost da se na izborima događa smena vlasti. I mi smo kao društvo došli u situaciju da je sada maltene postalo nezamislivo da u jednoj pravnoj uređenoj utakmici možemo da ko građani biramo one koji će upravljati procesima u naše ime“, kaže Nedeljkov.

Na pitanje da li ima vremena da se do 17. septembra usvoje primedbe opozicije, odgovara: „Sasvim je moguće da će ishod i ovog dijaloga biti nešto što se uopšte ne nalazi na ovom papiru. Nešto što će poslužiti za zamagljivanje ne tako dobre slike i stvarnosti koja je dokumentovana činjenicama. I ne bih bio iznenađen kada bi se usvojila neka pompezna rešenja koja bi na cedilu ostavila građane“.

Procenjuje da je vreme koje je potrebno za sprovođenje ozbiljnih reformi isteklo, kao i da je vidljivo da „ključnih promena neće biti“.

Govoreći o funkcionerskoj kampanji, on je istakao da dokument EP samo konstatuje probleme, ali da se ne nudi nikakvo rešenje.

Kao glavni problem za postizanje dogovora vidi medije, jer mnogi od njih dovode građane u zabludu, jer predstavljaju da državni funkcioneri građanima nešto poklanjaju, a podseća da su oni zaposleni od strane građana.

„Mediji na taj način samo duvaju u jedra funkcionerima, ali mora postojati protivteža“, zaključio je Nedeljkov.

BONUS VIDEO: Borko Stefanović u Šapcu o izlasku opozicije na izbore

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare