Raša Nedeljkov Foto: Ivan Dinić/Nova

Programski direktor nevladine organizacije CRTA Raša Nedeljkov izjavio je danas da je na izborima u decembru prošle godine po prvi put identifikovana i dokazana migracija birača, to jest sistematsko premeštanje birača kako bi se promenila prava volja birača na lokalnim izborima, te da Srbiju ubuduće, ako se ništa ne bude promenilo u biračkom spisku, očekuje nova farsa, a ne novi izbori.

Nedeljkov je za televiziju Insajder rekao da je na nivou Beograda dokazana masovna operacija premeštanja birača iz onih opština u kojima se nisu održavali lokalni izbori, ali da se pretpostavlja da je toga bilo i u drugim mestima.

On je dodao da je Crta na sam izborni dan utvrdila da je bilo ozbiljnih nepravilnosti koje govore o kršenju tajnosti glasanja, višestrukom glasanju, višestrukom ubacivanju glasačkih listića u kutiju, koje su se dogodile na čak 10 odsto biračkih mesta.

„To nam je dalo apsolutnu slobodu i obavezu, kao domaćim posmatračima koji posmatraju izbore po međunarodnim standardima, da kažemo da izbori na nivou Beograda ne reflektuju slobodnu volju birača koji žive u Beogradu“, naglasio je Nedeljkov.

Kako prenosi Insajder.net, Nedeljkov je istakao i da se institucije nisu oglasile o raznim kvalifikacijama koje su, povodom izbora, došle iz usta političara.

„Nismo čuli eksperte i one najodgovornije u Ministarstvu unutrašnjih poslova, najodgovornije u Ministarstvu državne uprave i ono što je ključno i važno, nismo čuli ništa od tužilaštva. Tužilaštvo bi, praktično, po službenoj dužnosti trebalo da reaguje, na osnovu svih informacija koje smo objavili javno, sistematizovanih u preliminarnim izveštajima koje smo podnosili kao posmatračka misija.

„Dva preliminarna izveštaja za period preizbornog dana i jedan koji se tiče samog izbornog dana i konačno smo objavili pet dana nakon izbornog dana izveštaje o migraciji birača. Dakle, tu je sasvim dovoljno informacija, sasvim dovoljno indikatora koje bi trebalo da daju signal tužilaštvu da postoji vrlo osnovana sumnja za čitav niz krivičnih dela koji je počinjen od potencijalno i značajno velikog broja ljudi, pre svega zaposlenih u javnoj upravi“, rekao je Nedeljkov.

„Objavite broj birača, ne samo po adresama zgrada, već po stanovima, po kućama u celoj Srbiji. To su podaci kojima Ministarstvo državne uprave raspolaže. Ministarstvo državne uprave bi trebalo da objavi broj prebivališta po adresama, po kućama. Da uporedimo te podatke. To su odgovorni koraci koje očekujemo od države. Da povećavanjem transparentnosti dokažu da smo u krivu“, rekao je Nedeljkov.

***

BONUS VIDEO – Pred objavljivanje finalnog izveštaja ODIHR-a o izborima u Srbiji raste pritisak da se on ublaži

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare