Nebojša Zelenović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„U predizbornoj kampanji sam jasno rekao da je neophodno da Srbija podrzi veliku borbu za slobodu hrabrog naroda Ukrajine i da uvede sankcije Vladi koja celom čovečanstvu preti nuklearnim oružjem. Dobro je da je Stranka slobode i pravde zauzela jasan stav oko ove stvari i to je suština predloga Borka Stefanovića“, ističe za Danas Nebojša Zelenović, kopredsednik stranke Moramo -Zajedno.

Komentarišući Stefanovićev predlog rezolucije o uvođenju sankcija Rusiji, Zelenović kaže da devedesetih godina nismo primetili da je pao Berlinski zid i naša zemlja je otišla u provaliju.

„Sada vlast vodi politiku kao da Rusija nije izvršila agresiju na Ukrajinu. Ovakvo izigravanje, političko slepilo ponovo može lako da proizvede katastrofu za Srbiju. A, radi se samo o strahu od gubitka glasova, koji vlast ima“, napominje poslanik Moramo – Zajedno za Danas.

Prema njegovim rečima bilo bi dobro da je Borko najavio da će uputiti predlog, zato što imamo više sugestija.

“ Smatram da treba da pokažemo da imamo viziju za Zapadni Balkan, za 21. vek. Ovo može da bude region mira i stvarnog blagostanja za svaku porodicu koja tu živi. Međutim, bez obzira na ovaj propust podržaćemo predlog zato što se ovde radi o tome da li ste za borbu za slobodu, ili , nasuprot tome, nemate ništa protiv agresije na suverenu zemlju, ili čak takvu stvar podržavate“, zaključuje Nebojša Zelenović.

Obarzlažući svoj predlog za uvođenje saankcija Rusiji, Stefanović je rekao da smo jedini kandidat za članstvo u EU, a nismo uveli restriktivne mere Rusiji. Prema njegovom mišljenju, uvođenje paketa sankcija ne bi ugrozilo Rusiju, „bio bi skromnog dometa“, ali bi, ako se to ne dogodi, položaj države po pitanju Kosova bio otežan, kao i politički i ekonomski odnosi sa EU.

„Srbija, smatra Stefanović, ne sme da se nađe „sa druge strane virtuelnog Berlinskog zida, koji se ponovo gradi“.

Najavio da će se do kraja novembra predlog rezolucije naći pred Odborom za spoljne poslove, čiji je predsednik, i da će se o njoj raspravljati, a nada se da će se naći i na dnevnom redu Skupštine.

„Moramo da pomognemo sopstvenoj zemlji da izbegne opasnost izolacije. Srbija zbog svoje časti i interesa ne može stajati po strani i praviti se da ne vidi promene koje se dešavaju. Ne treba pratiti emocije, nego interese, zaključio je Stefanović.

BONUS VIDEO: Kako uvesti sankcije Rusiji, a da ne boli?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare