Jovanka Vukmirović Foto:N1

"Gledajući podatke, nekako mi nije realno da bi svaki drugi punoletni stanovnik Beograda glasao za vladajuću stranku. I to pitanje - 'za koga bi glasali ljudi', i to je jedno od 30 pitanja u upitniku iz kojih se vidi kako ljudi razmišljaju. Tako da ja ne vidim prostor kako vladajuća stranka dobije tih 50 odsto", izjavila je vanredna profesorka Fakulteta organizacionih nauka Jovanka Vukmirović u emisiji Novi dan.

Ona je govoreći o beogradskim izborima, ocenila da su vladajuće stranke i opozicija za sada izjednačeni, ali je napomenula da „do izbora ima dosta“, kao i da veliki broj birača odlučuje u poslednjih nekoliko dana, piše N1.

„Mislim da je trenutno izjednačeni teg na vagi SNS-a i SPS-a na jednoj strani u Beogradu, i sa druge strane Ujedinjeni za Srbiju plus „Moramo“. E sada, tu je velika greška plus ili minus jedan odsto. S tim što ko zna šta može da se desi do izbora. Podsetiću da do pre dve nedelje nismo imali pojma da će početi rat u Ukrajini“, rekla je ona.

Lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, obratio se u četvrtak preko Fejsbuka i predstavio rezultate istraživanja javnog mnjenja, prema kojim bi, kada bi se izbori održali u nedelju, lista SNS osvojila 48 odsto glasova birača, a lista „Ujedinjeni za pobedu Srbije – Marinika Tepić“ 27 odsto. Prema istom istraživanju, predsednički kandidat SNS-a Akleksandar Vučić dobio bi 56 odsto glasova, a Zdravko Ponoš, kandidat „Ujedinjeni za pobedu Srbije“ 28,5 odsto.

Ona je objasnila da je prilikom izrađivanja javnog mnjenja pred izbore najvažnije da se rade na reprezentativnom uzorku.

„Za Beograd ima negde između 800 i 1000 ispitanika i da demografska struktura uzorka u potpunosti odslikava opštu posmatranu populaciju prema podacima iz popisa.Pošto je popis bio odavmno, 2011. godine, verovatno se mnogo toga promenilo, ali mi koristimo ocene Republičkog zavoda za statistiku, i pokušavamo da uzorak reprezentuje populaciju po demografskim osobinama, odnosno prema polu, godinama, obrazovnom statusu, urbanosti životne sredine… „, objasnila je Vukmirović.

Upitana da pojasni kako stranke u predizbornoj kampanji koriste istraživanja kako bi njima koristila, ona je rekla da građani mkogu da biraju, ali da postoje određena pravila kojih organizacije koje rade istraživanja moraju da se drže.

„Pravila su da svako istraživanje na početku svoje prezenetacije da ima podatke kada je rađeno i u kom periodu, za koga je rađeno, i ko je finansirao istraživanje. Tu je i opis metodologije prikupljanja podataka. To su pravila koja je prepisao „Esomar“, kao krovna institucija, globalno, i svi smo u obavezi da to poštujemo i sledimo. pravila su, slično kao i u novinarstvu ista, ali ih neko doživljava na ovaj, ili na onaj način“, rekla je ona.

Prema njenim rečima, „procenti su takvi takvi su, i tu nema mnogo prostora za manipulaciju“, ali napominje da je u intepretraciji procenata i brojeva kao rezultata istraživanja mknogo prostora za manipulaciju.

„U prvom redu šta ćete da prikažete, a šta ćete da prećutite“, precizirala je ona.

Ona je napomenula da su rezultati glasanja važni za glasače, ali da mogu da bud i „mač sa dve oštrice“.

„Ako stranka prikaže sebe kao favorita, da dobija, da je superiorna, onda se glasači opuste. tako da može da bude korisno, ali može da bude i loše“, naglasila je ona.

Vukmirović je napomenula da prilikom istraživanja „nije važno da ti rejtinzi budu pogođeni bez greške, već je poenta da oni koji kreiraju poltičku scenu i koji kreiraju strategije stranaka čitaju malo pažljivije ta istraživanja, a ne samo rejtinge koliko će stranka dobiti glasova“.

Govoreći o poslednjem istraživanju koje je naručila Stranka slobode i pravde, ona je pojasnila da istraživanja, koja se rade vakog meseca, pokazuju da vladajuća stranka nema 50 odsto podrške birača.

Navela je da je prilikom poslednjeg istraživanjima ispitanicima postavljeno prosto pitanje: „Da li je zbog krize u Ukrjaini bolje da u Srbiji ostane na vlasti SNS ili predsednik Vučić ili je bolje da dođe do promene“?

„Mi to pitanje ponavljamo iz kruga u krug i vidimo da je malo više, onih koji su za to da se ništa ne menja, ali to ponovo nije 50 odsto. prosto, ponavljam da ne vidim prostora da SNS dobaci do 50 odsto“, podvukla je Vukmirović.

Ona je ocenila da je kod predstojećih izbora „ključ kod SPS-a, kao i da je motiviacija za izbore kod građana mnogo veća nego pre šest meseci.

„Oni su u Beogradu, mnogo niži nego u ostatku Srbije, tako da je pitanje da li će preći cenzus ili ne. To će biti važno pitanje“, zaključila je je ona.

BONUS VIDEO: Poražavajuća anketa o glasanju: Neću da se mešam u to 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar