„Ne razumem polemiku oko mača na spomeniku Stefanu Nemanji“

Politika 27. jan. 202119:12
Podeli:
Foto: TANJUG/ RADE PRELIC/bs

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je danas da ne razume polemiku koja se vodi na temu mača koji ima spomenik Stefanu Nemanji, "jer su svi srednjovekovni vladari bili vojskovođe".

„Ne znam zašto ima toliko polemike oko mača. Srednjovekovni vladari su imali funkciju vojskovođe, u suprotnom nisu mogli da budu vladari“, kazao je on za televiziju Prva.

Stefan Nemanja je državu stvarao u bici, a mač je najslikovitiji simbol stvaranja i ujedninjenja srpskih zemalja, dodao je Selaković.

Spomenik velikom županu Stefanu Nemanji, delo ruskog vajara i akademika Aleksandra Rukavišnjikova, biće otkriven večeras u centru Beograda, na rekonstruisanom Savskom trgu.

Podsetimo, dva sata pre svečenog otkrivanja spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu, u 18 časova je ispred Filološkog fakulteta u Beogradu počeo protest na kom su se okupljenima obratili vizuelni umetnik i pisac Dejan Atanacković, istoričarka umetnosti i aktivistkinja Aida Ćorović i Irina Subotić istoričarka umetnosti. Naime, Ćorović je istakla „da je Stefan Nemanja spomenik Aleksandru Vučiću, njegovoj aroganciji i bahatosti“.

Komentari

Vaš komentar