Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ RADE PRELIĆ

Politikolog Boban Stojanović kaže da su dve ključne teme kojima predsednik Srbije Aleksandar Vučić održava rejting ekonomija i Kosovo, koje je "uvek bilo potencijalna opasnost, ali je putem svojih medija uspeo da se predstavi kao najveći zaštitnik Srba na Kosovu i Kosova u Srbiji". Dodaje da je, međutim, posle potpisivanja novog evropskog predloga postalo "klimavo to da je on najveći zaštitnik Kosova u sastavu Srbije, uprkos njegovim medijima, a i galopirajuća inflacija je nešto što ljudi mogu da vide u svojim novčanicima".

Povodom toga što je opozciji ponudio referendum za njegovu smenu, Stojanović ističe da „izglasavanje nepoverenja predsedniku u Skupštini ne postoji, jer ga nisu birali poslanici, nego građani“.

„Narodni poslanici mogu da pokrenu proceduru za razrešenje predsednika zbog povrede Ustava, jedna trećina pokreće proceduru, da bi otišla na Ustavni sud potrebno je da za to glasa većina narodnih poslanika, i ako Ustavni sud utvrdi da je predsednik prekršio Ustav, vraća to Skupštini, koja dvotrećinskom većinom može da ga razreši“, pojasnio je Stojanović i istakao da je po zakonu nemoguć ikakav referendum.

Dodaje da pitanje nepoverenja nije u nadležnosti skupštine.

„Ne bi me začudilo da naš predsednik razmišlja o tome da uz ove predstojeće lokalne i pokrajinske izbore raspiše referendum sa pitanjem „da li ste za to da Vučić bude predsednik Srbije, što bi značilo da imamo predsedničke izbore, čime bi pokušao da podigne svoj novi Narodni pokret za Srbiju i da potpuno personalizuje predsedničke izbore, jer bi vi suštinski glasali za njega, pošto ne bi bilo protivkandidata“, navodi Stojanović.

Kaže i da se plaši šta se krije iza te priče o referendumu o poverenju njemu.

Međutim, ocenjuje da on i dalje ima izuzetno visok rejting, „sa ovakvim medijima, sa ovakvom kontrolom života van Beograda on i verujem da može da razmišlja na način da obnovi mandat i da ne izgubi na lokalnim i pokrajinskim izborima koji slede“.

Za Narodni pokret za Srbiju kaže da je to njegov pokušaj da zaštiti svoju poziciju kod svojih birača.

Dodaje da desna opozicija priča sve ono što bi svako iz SNS potpisao i da je njemu bilo tim pokretom potrebno da se zaštiti s desna.

„Vučić ne crpi svoju moć iz pozicije predsednika države već iz pozicije predsednika najveće stranke i verujem da bi potencijalno opasno po njega bilo da je napusti“, smatra.

Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Ocenjuje i da će u novi pokret najverovatnije pokušati da usisa sve dosadašnje koalicione partnere, kao i da nije siguran da li će uspeti da privuče SPS.

„Vučić želi SPS, na prošlim izborima osvojio je 40 odsto glasova, za njega bi bio ozbiljan poraz da izađe na izbore i da rezultat
SNS ili Narodnog pokreta počinje sa tri. On želi SPS da bi imao 50 odsto glasova“, kaže Stojanović i dodaje da nije siguran da bi to bilo dobro za SPS.

Na pitanje da li misli da bi neko iz desne opozicije ušao u njegov novi pokret, navodi da ne veruje.

„Vučić ne može da očekuje podršku od Novog DSS, Zavetnika, od Dveri nikad nije ni imao“, smatra Stojanović.

Bonus video: Bojan Pajtić o Vučiću – Čovek živi svoj san, prazni svoje frustacije i komplekse

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar