Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Prvi zamenik kosovskog premijera Avdulah Hoti izjavio je da Demokratski savez Kosova (DSK), partner pokreta Samoopredeljenje premijera Aljbina Kurtija, neće ostati u Vladi ako se taksa na uvoz proizvoda iz centralne Srbije ne ukine bezuslovno.

„Možete li uspešno upravljati vladom koja nema podršku SAD? U takvoj vladi, DSK ne ostaje. DSK neće ostati u vladi ako se taksa ne ukine bezuslovno. Vlada koja izoluje samu sebe ne može da pospeši kosovsku agendu. DSK nema interes za vladu koja se izoluje“, rekao je Hoti za prištinski „T7“.

On je rekao da odluka Kurtija o ukidanju dela taksi nije dogovoren stav među koalicionim aprtnerima, prenosi RTK.

„Složio sam se da razgovaram o uslovima. To nije stav koji smo usaglasili o Kurtijevoj odluci u vezi sa taksom“, rekao je Hoti i dodao da je koalicioni sporazum bio da se taksa zameni reciprocitetom.

„Naš zahtev je bio da sednemo i složimo se po pitanju takse. Mi smo vlada i potreban nam je konsenzus da se odluke vlade donose zajedno. Verujem da bi trebalo da sednemo i razgovaramo“, dodao je Hoti.

Кosovski premijer Aljbin Кurti najavio je sinoć da će od 15. marta biti ukinute takse na uvoz sirovina iz centralne Srbije i BiH. On je pozvao Beograd da prekine kampanju povlačenja priznanja Кosova.

Kurti je prilikom obraćanja na vanrednoj konferenciji u Prištini rekao da je ukidanje takse na uvoz sirovina „znak dobre volje naše strane za rešavanje problema i odnosa“.

„Očekujem da Vlada Srbije odgovori prekidom kampanje i uklanjanje ostalih netarifnih prepreka”, naveo je Kurti dodajući da će Priština od 1. aprila ukinuti sve takse na period od 90 dana „ukoliko srpska strana pokaže dobru volju“.

Nakon ove najave Kurtija, Ričard Grenel, specijalni izaslanik američkog predsednika, naveo je da SAD ne podržavaju polovične mere kosovskog premijera Aljbina Kurtija i da takse Prištine na robu iz Srbije moraju biti u potpunosti ukinute.