"Meni nije bitna samo overiteljka, već i nalogodavac. Na današnji dan ja se ne osećam sigurno u ovoj državi", rekla je Iva Đinđić Ćosić, Beograđanka čije se ime zajedno sa matičnim i brojem lične karte, kao i adresom na kojoj stanuje, našao na listi koju predvodi bivši ministar Rade Basta. Bez da je ona ovu listu ikad podržala.

Podnosilac krivične prijave Iva Đinđić Ćosić rekla je da je ovo jedan vrlo značajan momenat za nas sve kao građane.

„Pretpostavljam da nisam usamljena kao žrtva ovakvog krivičnog dela i nadam se da će država zaštiti nas kao građane. Ja sam građanka ovog grada, koja redovno plaća poreze, koja radi i obavlja svoj posao u skladu sa zakonom i trudim se da živim i radim na primeren način, trudim se da ovo država i društvo imaju korist od mene kao građanina. Duboko sam potrešena time što je neko zloupotrebio moje lične podatke i doveo mene u poziciju da danas moram da stojim i branim i overavam izjavu da tu listu nisam potpisala. Nije bitna lista, bitno je to da je u ovoj državi moguće da vaše podatke iz lične karte, matični broj, broj lične karte, moju adresu s mojim potpisom neko iskoristi da overi svoju listu. Praktično, svedočio da sam ja u neko vreme bila na određenom mestu i dala saglasnost da se moje ime i prezime iskoristi kao podrška nekoj listi. Ja sam danas kod notara dala izjavu pod krivičnom i moralnom odgovornošću da to nije tačno“, rekla je ona i dodala da se nada da će tužilaštvo utvrditi ko je odgovoran.

Iva Đinđić Ćosić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Meni nije bitna samo overiteljka, već i nalogodavac. Na današnji dan ja se ne osećam sigurno u ovoj državi, a nama se ovde obećava da se o nama država brine. Nadam se da će ovaj slučaj biti okončan u duhu slobode ljudskih prava, a to je i pravo da svoja prava štitimo i pred državnim organima i sudom“, rekla je ona i dodala da uošte ne zna kako su njeni podaci došli u posed tih ljudi i da je iznenađena i zaprepašćena.

„Na njihovu nesreću, pravnica sam po struci i dugo se bavim izbornim procesom i izbornim radnjama, tako da moja neka nagađanja idu u nekom određenom pravcu. Ali da se ne bavimo nagađanjima, time nek se bave institucije, a država je obavezna da nas zaštiti. Ja neću stati sve dok se ne utvrdi ko je izvršio krivično delo, kako je to uradio i zanima me takođe ko je nalogodavac“.

Podsetimo, Članovi Gradske izborne komisije Sofija Mandić i Vladica Ilić, kao i kandidat za gradonačelnika liste „Srbija protiv nasilja“ Vladimir Obradović i nosilac liste za Beograd Dobrica Veselinović, na konferenciji za novinare ispred zgrade GIK govorili su o krivičnoj prijavi koju su podneli protiv overiteljke opštine Savski venac Miroslave Graovac. Razlog su falsifikovani potpisi na izbornoj listi „Dosta! Evropski put“, na kojoj se nalazi Rade Basta, bivši ministar privrede u Vladi Srbije.

Vladica Ilić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Juče je predata izborna lista „Dosta! Evropski put“. Nakon što smo izvršili pregled te dokumentacije, nasumično na spisku građana koji navodno podržavaju tu listu pronašli smo troje građana koje slučajno poznajemo. Njih smo kontaktirali i proverili da li su zaista potpisali ovu listu. Oni su nam potvrdili da nisu. Mi smo zbog toga danas podneli krivičnu prijavu protiv overiteljke opštine Savski venac Miroslave Graovac, zbog sumnje da je izvršila krivično delo falsifikovanja službene isprave i protiv jednog ili više NN lica zbog prikupljanja ličnih podataka“, rekao je Vladica Ilić.

BONUS VIDEO: Krivične prijave zbog izborne liste Radeta Baste 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar