Podeli
Foto: Inicijativa Ne davimo Beograd

Predstavnici inicijative Ne davimo Beograd Biljana Đorđević i Dobrica Veselinović razgovarali su sa Specijalnom misijom OEBS za procenu sprovođenja izbora i izneli razloge zbog kojih smatraju da ne postoje uslovi za slobodne i fer izbore u Srbiji i zašto je bojkot prvi korak u borbi za slobodnu i demokratsku Srbiju.

Specijalna misija je trenutno u Srbiji u smanjenom kapacitetu zbog pandemije izazvane koronavirusom, iako je posle prošlogodišnje procene OEBS ustanovljeno da je potrebno poslati punu misiju za posmatranje izbora, navodi se u saopštenju Inicijative.

Predstavnici Inicijative istakli su da su “glavne odlike naprednjačke vlasti pretnje”, pritisci i nasilje prema neistomišljenicima, skoro potpuna kontrola i zloupotreba medija, partijsko preuzimanje pravosuđa, kao i ucene i ekonomsko ugnjetavanje velikog broja građana.

“Ova četiri ključna stuba autoritarne vlasti dovela su do toga da u Srbiji nema uslova za slobodne i poštene izbore, na kojima bi građani slobodno i bez pritiska bili u mogućnosti da određuju svoju budućnost”, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, predstavnici Misije upoznati su sa iskustvima Inicijative i zloupotrebama koje su se dešavale na izborima za Skupštinu grada Beograda 2018. godine.

Iz Inicijative su naveli da su se tada Gradska izborna komisija, Upravni i Ustavni sud oglušili o sve prigovore i žalbe uložene u vezi s tim izbornim nepravilnostima, propustivši tako da zaštite izborna prava građana, kao i sa aktivnostima u kampanji bojkota izbora.

Komentari

Vaš komentar