Foto: N1

Pokret Ne davimo Beograd saopštio je danas da je Grad Beograd usvojio plan za metro koji će naneti veliku štetu građanima, te da će ostaviti trajne posledice po glavni grad.

Pokret Ne davimo Beograd analizirao je predložena rešenja i kroz primedbe ukazao na ključne probleme kao što je pogrešan izbor trase prve linije, koja je trebalo da poveže najgušće naseljene oblasti Beograda, zatim ključne obrazovne, zdravstvene i druge javne institucije u gradu, i saobraćajna čvorišta kako bi koristio svim građanima i posetiocima Beograda. Kako navodi ovaj pokret, usvojeni plan, ništa od toga ne pokriva.

„Sam početak sednice pratilo je koškanje i naguravanje između građana i privatnog obezbeđenja, jer gradska uprava nije obezbedila dovoljno mesta za sve zainteresovane koji su podneli primedbe, pravdajući to epidemiološkom situacijom. Ispred vrata je ostao veliki broj ljudi, a uprkos tome što je Ne davimo Beograd podneo veliki broj primedbi i prema proceduri imao pravo na više predstavnika, ulaz niie dozvoljen arhitekti Dragoljubu Bakiću. Imajući u vidu važnost ovog projekta za sve građane Beograda, bilo je neophodno da se uključi sva zainteresovana javnost i da se izabere veća hala čime bi se izbegao ovakav skandal“, navodi se u saopštenju i dodaje:

„Na samoj sednici naši predstavnici, Dobrica Veselinović i Zoran Bukvić, ponovili su primedbe na račun linija metroa koje ne služe potrebama građana i rešavanju saobraćajnih problema Beograda, već prvenstveno povećanju profita investitora koji grade na lokacijama gde je metro predviđen. Metro i dalje neće povezivati železničku i autobusku stanicu ,stajališta BG voza, zaobići će Trg Republike a građane će sve to koštati troduplo više nego što je predviđeno prvobitnim planom iz važećeg Generalnog urbanističkog plana“, ističe ovaj pokret.

Ne davimo Beograd naglašava da iako je napravljen mali pomak, odnosno iako predviđeno i produženje prve linije na naselja Cerak, Vidikovac, Petlovo i Labudovo brdo, i dalje nema jasnih rokova kada će ovo biti urađeno.

Iako je na današnjoj sednici napravljen mali pomak, pa je predviđeno i produženje prve linije na naselja Cerak, Vidikovac, Petlovo i Labudovo brdo, i dalje nema jasnih rokova kada će ovo biti urađeno, niti je ovo produženje jasno definisano kao prioritet, već kao nešto što će u nekoj daljoj budućnosti biti realizovano, kada se namire interesi tajkuna bliskih vlastima“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: Javna rasprava o beogradskom metrou

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar