Despota Stefana, ulica, radovi, protest, Ne davimo Beograd
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Povlačenje prostornog plana za projekat "Jadar" je velika pobeda svih građana koji su se na protestima i blokadama borili protiv Rio Tinta, ali i društva u celini, saopštio je pokret Ne davimo Beograd. Ta organizacija navodi da je jedini način da se zaštitimo od novih pokušaja "korumpirane vlasti da posle izbora nastavi sa sprovođenjem ovog i drugih štetnih projekata, jeste da ih smenimo sa vlasti".

„Ukidanje Uredbe Vlade RS o PPPP namene za preradu minerala Jadarit i dozvola koja omogućavaju Rio Tintu istraživanja je dokaz da se građani, ekološke organizacije i politički pokreti mogu uspešno suprotstaviti štetnim projektima vladajućeg režima. Ovo je trenutak kada moramo biti ponosni jedni na druge, ali istovremeno svesni da ne postoji nijedna garancija, niti mogućnost poverenja u postojeću vlast da već nakon izbora neće istu Uredbu usvojiti ili jednostavno ‘namignuti’ Rio Tintu da bespravno nastavi sa istraživanjem i testiranjem prljavih tehnologija prerade minerala u Srbiji i zagađuje našu zemlju, naše reke i izvorišta vode“, saopštio je NDBG.

Oni navode da je prva runda dobijena, te da je vreme za odgovornost režima. Podsećaju na noćno rušenje u Savamali, „pokušaje spinovanja da su zaštitili i odustali od seče šume na Košutnjaku, da neće više gurati naše reke u cevi minihidroelektrana ili negiranja zagađenja vazduha u gradovima u Srbiji“.

„Došlo je vreme da se ne zadovoljavamo više samo zaštitom od štetnih projekata koje nam kriminalni režim napada prirodne resurse i javna dobra. Došlo je vreme da smenimo naprednjačku vlast i na taj način budemo garancija da se ni Rio Tinto, ni slične trovačnice više nikada ne vrate u Srbiju. Pokret Ne davimo Beograd i zeleno-leva koalicija ‘Moramo’ svojim delovanjem u institucijama biće garant da se ni jedan sličan projekat kao što je Rio Tinto neće u Srbiji nikada sprovoditi“, saopštio je NDBG.

BONUS VIDEO Savo Manojlović ispred Vlade: Tražimo moratorijum na istraživanje litijuma

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar