Foto: Alexey Vitvitsky / Sputnik / Profimedia

Kriterijumi za prijem u članstvo NATO jasno su definisani u članu 10 Vašingtonskog sporazuma ove organizacije, a sve odluke, pa i po pitanju novih prijema, donose se isključivo jednoglasno, prihvatanjem od strane svih zemalja članica, izjavio je za Kosovo-onlajn NATO zvaničnik, povodom mogućnosti da Kosovo bude primljeno u članstvo te alijanse.

Poslednjih dana u Prištini se sve glasnije govori o članstvu u NATO, a za to su dobili i podršku Turske.

NATO zvaničnik navodi da su oni posvećeni misiji Kfora na Kosovu, da su kriterijumi za članstvo „sadržani u članu 10 Vašingtonskog ugovora“, a kada je u pitanju sam proces pristupanja on se odvija kroz sedam koraka.

Pomenuti član 10 Vašingtonskog ugovora navodi da „strane mogu pozvati bilo koju drugu evropsku državu koja je u poziciji da unapredi principe ovog Ugovora i da doprinese bezbednosti severnoatlantskog područja da pristupi ovom Ugovoru. Svaka država koja je tako pozvana može postati članica Ugovora tako što će deponovati svoj instrument pristupanja Vladi Sjedinjenih Američkih Država (SAD). Vlada SAD će obavestiti svaku od strana o deponovanju svakog takvog instrumenta pristupanja“.

„U slučaju da se neka od država članica NATO i odluči da predloži Kosovo za novog člana, to je po aktuelnim pravilima ove organizacije nemoguće, jer četiri zemlje saveza ne priznaju Kosovo. To su Slovačka, Španija, Grčka i Rumunija“, naveo je NATO zvaničnik.

BONUS VIDEO: Vučić: Narod neće u NATO

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar