Vjosa Osmani, Redžep Tajip Erdogan Foto: Adem ALTAN / AFP / Profimedia

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas nakon susreta sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom osmani u Ankari, da će Turska pomoći tzv. Kosovu da postane član NATO.

Erdogan je podsetio da je Turska bila druga zemlja koja je priznala samoproglašenu nezavisnost Kosova i dodao da će, kao što joj tada nije bila potrebna ničija dozvola, isto postupiti i kada Priština podnese zahtev za ulazak u NATO, prenosi Reporteri.

Dodao je da je sa Osmani razgovarao i o pomoći Turske da se priznanja dobiju i od zemalja koje to nisu učinile.

„Mi kao važna zemlja u NATO ne vidimo ništa loše u članstvu Kosova u alijansi i podržavamo ovaj proces. Preduzećemo korake i, kao što smo pomogli u procesu priznavanja, isto ćemo učiniti i u procesu prijema Kosova u NATO“, rekao je Erdogan.

Naglasio jei da je „iskrena želja Turske da se proces dijaloga Beograda i Prištine što pre okonča sveobuhvatnim sporazumom koji će obezbediti stabilnost u regionu“.

Osmani je na zajedničkoj konferenciji za novinare zahvalila Turskoj što je uvek uz tzv Kosovo, prenosi Koha.

“Situacija u Ukrajini pokazala je potrebu da Kosovo uđe u NATO. Podržavajući naš ulazak u NATO, Turska daje direktnu podršku miru i bezbednosti širom regiona i na evropskom kontinentu“, rekla je Osmani.

***

Sva dešavanja u Ukrajini pratite iz minuta u minut na našem blogu uživo Nova.rs.

BONUS VIDEO: Srž ukrajinsko-ruskog sukoba

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare