Foto: TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC

Povodom donacije ruskih tenkova T-72MS Srbiji, koji su prikazani na nedavno održanoj vojnoj vežbi u Nišu, u NATO je za Glas Amerike rečeno da "svaka država odlučuje od koga će se snabdevati odbrambenim sredstvima".

„Cenimo naše partnerstvo sa Srbijom i u potpunosti poštujemo njenu deklarisanu vojnu neutralnost. Takođe poštujemo i suverenu odluku naših partnera kada je reč o bezbednosnim aranžmanima koje pravi“, navedeno je u pisanom odgovoru Glasu Amerike.

U Nišu je u subotu, pred visokim zvaničnicima, u okviru vojne vežbe prikazano 11 tenkova koje je Rusija donirala Srbiji, na čemu je predsednik Aleksandar Vučić zahvalio ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, i ponovio da Srbija ne odustaje od politike vojne neutralnosti.

Neimenovani zvaničnik NATO u podseća i na dosadašnju saradnju Srbije sa alijansom.

„NATO i Srbija su bliski partneri. Pomažemo Srbiji da reformiše svoje bezbednosne snage i institucije, a NATO obučava i srpske vojnike za međunarodne mirovne misije. Srbija i NATO su zajedno radili na obuci iračkih vojnih lekara i podržavali iračke oružane snage. NATO i Srbija takođe sarađuju na pripremi za prirodne katastrofe kao što su šumski požari i poplave“.

U NATO ističu i da alijansa ima blisku saradnju sa zemljama poput Austrije i Finske koje, poput Srbije, nisu članice.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare