Foto: EPA/YURI KOCHETKOV

Avioni sa tenkovima koje je Rusija donirala Srbiji počeli su da sleću na batajnički aerodrom, piše Sputnjik, pozivajući se na nezvanične izvore.

Ruska Federacija donirala je Srbiji 30 tenkova T-72MS, a prvi su već dopremljeni, navodi Sputnjik.

Kako je rekao dosadašnkji ministar odbrane Aleksandar Vulin, tenkove T-72 Srbija je dobila kao donaciju u okviru vojno-tehničkog sporazuma koji je postignut između predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina.

U okviru vojno-tehničkog sporazuma, Srbija je od Rusije, pored ovih tenkova, dobila i druga oklopna vozila, 30 oklopnjaka BRDM-2, od kojih su neki već stigli u Srbiju, dodaje Sputnjik.

I tenkovi i BRDM-ovi su modernizovani pre nego što su isporučeni Vojsci Srbije.

Pročitajte još...

Ruski vojni ekspert Fjodor Boldirjov ocenio je da tenkovi T-72 koje Srbija dobija „imaju zajedničku bazu sovjetskog T-72, ali i niz zajedničkih novih komponenata i agregata ruske proizvodnje, što će im olakšati zajedničku ekspolataciju u Srbiji“.

„Za uslove Balkana, savremeniji tenkovi Srbiji nisu potrebni imajući u vidu slabosti vojski susednih država“, rekao je Boldirjov za Sputnjik.

Srbija je, u okviru vojno-tehničke saradnje, iz Rusije nabavila i avione „mig-29″, helikoptere MI-17 i MI-35, PVO sisteme „Pancir“, dodaje Sputnjik.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare