Nastavak dijaloga Beograda i Prištine iduće nedelje

Politika 10. sep. 202015:14
Podeli:
Foto:TANJUG/BUDUCNOSTSRBIJEAV

Savetnik specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine, Karlo Ðunipero, izjavio je danas da je potreban dinamičniji proces dijaloga, da je Brisel zainteresovan za sporazum iz Vašingtona, kao i da je EU neophodna pomoć SAD i civilnog društva na postizanju sveobuhvatnog dogovora.

„EU i specijalni predstavnik Miroslav Lajčak smatraju da je potreban intenzivniji dijalog i već naredne nedelje očekujemo nastavak razgovora sa novim temama“, rekao je Ðunipero na skupu „Regionalna saradnja – Od Mini-Šengena do novog pristupnog bloka“, u organizaciji Evropskog pokreta u Srbiji i Fondacije Fridrih Ebert.

Ðunipero je kazao da je dijalog ozbiljan proces, proces a ne događaj, da je reč o ljudima i onome što se dešava u regionu.

„Svesni smo urađenog i onoga što treba da uradimo – naš cilj je sveobuhvatni dogovor obe strane“, rekao je politički savetnik Lajčaka i najavio da Brisel otvara nove teme o kojima strane žele da razgovaraju.

Naveo je da sledi mnogo intenzivniji dijalog, mnogo više sastanaka.

„To je ono što EU radi“, rekao je Ðunipero i dodao da ima da se radi dosta i ozbiljno.

Na pitanje da se stiče utisak da Brisel ignoriše, odnosno zanemaruje dogovor iz SAD, Ðunipero kaže da to uopšte nije tačno.

Znamo šta je dogovoreno, ali mi radimo na normalizaciji, neke tačke su zajedničke, rekao je savetnik i dodao da EU želi saradnju sa SAD.

„Želimo da sarađujemo i sa SAD i radimo na nomalizaciji. To je proces koji se nastavlja, potrebna će nam biti pomoć od SAD, partnera i civilnog društva“, rekao je Ðunipero.

Komentari

Vaš komentar