Foto:E-Stock/Miloš Rafailović

Narodna stranka podnela je Ustavnom sudu Srbije inicijativu za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti i zakonitosti odredbi odluka Skupštine Beograda o komunalnom redu i o komunalnoj miliciji, kojima je uveden sistem "Oko sokolovo" za otkrivanje i kažnjavanje nelegalno parkiranih vozila.

Odbornik Narodne stranke u Skupštini grada Miloš Pavlović, koji je predao inicijativu, novinarima je rekao da odluke o uvođenju „Oka sokolovog“ predstavljaju kršenje i Ustava i zakona, jer Komunalna milicija ima isključivo nadležnost za održavanje komunalnog reda, poput kažnjavanja parkiranih vozila na zelenim površinama.

Skupština Beograda je donela sporne odluke kojima je u sebi u nadležnost pripisala i kontrolu parkiranja u javnom saobraćaju i time napravila povredu Ustava i zakona, jer je odredbama Ustava propisano da je pravni poredak jedinstven, istakao je on.

Pavlović je objasnio da je grad sebi pripisao nadležnosti u javnom saobraćaju za koje je, po Ustavu, Zakonu o bezbednosti saobraćaja i Zakonu o policiji nadležno isključivo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Zbog toga je Narodna stranka pozvala Ustavni sud da donese odluke po kojima su ti propisi Skupštine Beograda ništavni, jer su u suprotnosti sa Ustavom i zakonom i da, ukoliko to bude moguće, za sve kazne koje su naplaćene tim odlukama svaki pojedinac može da traži nadoknadu štete.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar