Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Pravni savet Narodne stranke, povodom predloga poslanika Srpske napredne stranke (SNS) o autentičnom tumačenju određenih odredbi Zakona o obligacionim odnosima, Zakona o zaštiti potrošača i Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, ukazuje da vlast "ovim još jednom jasno pokazuje da je otuđena od naroda".

Kako je saopšteno iz Narodne stranke, vlast time pokazuje „da se ne libi da otvoreno radi na štetu građana, a u korist profita stranog krupnog kapitala, u ovom slučaju stranih banaka“, čime će biti oštećeni oni koji su banke tužili za povraćaj novca za naknade, troškove i provizije.

„Ako predložena autentična tumačenja zakona budu usvojena u Narodnoj skupštini, Pravni savet i Narodna kancelarija Narodne stranke će pružiti pomoć građanima da zaštitu potraže pred međunarodnim sudovima i arbitražama“, navodi se u saopštenju.

Povezane vesti:

Kako se navodi, predlog narodnih poslanika Jelene Žarić Kovačević, Dejana Kesara i Veroljuba Arsića Narodnoj skupštini da donese autentično tumačenje zakonskih odredbi „sasvim je suprotno od tumačenja do koga je došla sudska vlast“.

„Na osnovu njihovog tumačenja, koje bi bilo obavezujuće za sudove ako ga Narodna skupština usvoji, građani više ne bi mogli sa uspehom da potražuju od banaka povraćaj nezakonito naplaćenih naknada, troškova i provizija“, navodi se u saopštenju.

Pravni savet navodi da, ukoliko bi Narodna skupština usvojila ovo autentično tumačenje, „oni koji su povraćaj već ostvarili, morali bi bankama da vrate sve što su im banke na osnovu sudskih presuda isplatile, naravno sa kamatom i novim troškovima sudskog postupka“.

Kako se navodi u saopštenju „ovakav postupak zakonodavne vlasti bio bi nedopustivo mešanje u nadležnosti sudske vlasti, a time još jedno protivustavno kršenje načela podele vlasti i poništavanje vladavine prava u društvu“.

„Upornost kojom SNS preko izvršne i zakonodavne vlasti pokušava da pomogne bankama na štetu građana predstavlja indiciju da se i ovde radi o koruptivnim aktivnostima“, navodi se u saopštenju.

Pravni savet Narodne stranke podseća da su sudovi u Srbiji, od osnovnih do Vrhovnog kasacionog suda, „uspostavili ujednačenu sudsku praksu u tumačenju relevantnih odredbi materijalnog prava tako da su banke dužne da građanima vrate naknade, troškove i provizije koje su im godinama naplaćivale, po nalaženju sudova, nezakonito.

„Na osnovu te sudske prakse, ogroman broj građana (po nekim informacijama oko 200.000) pokušava u sudskim parničnim postupcima da povrati svoj novac, a mnogi su u tome i uspeli“, navodi se u saopštenju.

Članovi Pravnog saveta navode da je Ministarstvo pravde, kao deo izvršne vlasti, pokušalo nacrtom izmena i dopuna Zakona o parničnom postupku da „onemogući građane ili barem da im znatno oteža da ostvare povraćaj nezakonito naplaćenih bankarskih naknada“, čemu su se usprotivili advokati i šira javnost.

„Ako građani na izborima budu dali poverenje Narodnoj stranci, mi garantujemo da ćemo istražiti pozadinu ove akcije brige za banke na štetu građana, a ako se ispostavi da je reč o koruptivnim aktivnostima, da će odgovorne osobe biti izvedene pred lice pravde, a bankama koje su u tome učestvovale trajno zabranjeno poslovanje u Srbiji“, ističe se u saopštenju.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare