Foto:Newsmax Adria

Generalni sekretar Narodne stranke Stefan Jovanović izjavio je danas da se Srbi sa Kosova i Metohije više plaše "kriminalaca sa severa nego albanske paradržave".

Rekao je da građani severa Kosova nemaju ni pravosudne organe, ni policiju koja može da ih zaštiti, jer su te vlasti raspuštene Briselskim sporazumom 2013. godine.

„Iz Brisela se prvo javlja da smo tamo pobedili s 5:0, a onda da Zajednica srpskih opština (ZSO) nije formirana gotovo 3.000 dana. Ako ZSO nije formirana, zašto je vlast rasformirala sudove i policiju na severu Kosova? Jedini rezultat Briselskog sporazuma jeste da su rasformirane srpske institucije na severu Kosova i Metohije“, rekao je Jovanović Radio-Televiziji Srbije.

Narodna stranka je prenela da je Jovanović podsetio da Srbija od 1999. godine i potpisivanja Kumanovskog sporazuma nema administrativni i bezbednosni kapacitet na Kosovu i Metohiji i da zbog toga mora da se oslanja na diplomatiju.

Generalni sekretar Narodne stranke je rekao i da do 2012. godine „niko nije učestvovao u vlasti u Prištini uz blagoslov Beograda“, dok danas u vlasti u Prištini učestvuje Srpska lista.

Rekao je da „crvena linija“ Srbije u pregovorima o konačnom statusu Kosova mora biti da Priština „ne može dobiti stolicu u Ujedinjenim nacijama“ i „da nema ni implicitnog ni eksplicitnog priznavanja nezavisnosti“. To pitanje „zaslužuje potpuno nacionalno jedinstvo“, rekao je Jovanović.

Foto:EPA-EFE/Djordje Savic

Po njegovim rečima, za Narodnu stranku „Kosovo i Metohija jeste najvažnije nacionalno pitanje i temelj srpskog identiteta“. Kako je naveo, konačni status Kosova ne može biti odlučen samo u UN, niti u Briselu i Vašingtonu, „iako bi sa svima trebalo razgovarati“.

„Laž je da je mišljenje Međunarodnog suda pravde o Kosovu i Metohiji stavilo tačku na nezavisnost“, ocenio je Jovanović. On smatra da pregovori Beograda i Prištine „moraju da se vode o normalizaciji života svih ljudi koji žive na Kosovu i Metohiji“.

„Rešenje bi trebalo tražiti u okviru Ustava Srbije i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN“, smatra Jovanović koji je ocenio da su “ ‘non-pejperi’ o Kosovu ‘probni baloni’, a onaj koji je objavljen u kosovskim medijima je ‘probni balon’ za Srpsku pravoslavnu crkvu“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar