Foto: Nova.rs, Shutterstock

Naprednjaci u Čačku su prevazišli sami sebe jer će i unučiće građana da zaduže zbog projekta rekonstrukcije daljinskog grejanja čija je vrednost 3,6 miliona evra, ocenjuje čačanska opozicija.

Na prethodnoj sednici Skupštine grada Čačka usvojen je predlog projekta javno-privatnog partnerstva za rekonstrukciju sistema daljinskog grejanja uz ugovornu isporuku toplotne energije iz drvne biomase. Čačanska opozicija je šokirana ovakvom odlukom odbornika i postavlja pitanje da li je ovo samo rezultat neznanja i nesposobnosti ili loša namera da se oštete žitelji grada pored Morave.

Prema rečima Violete Marković iz Narodne stranke, skandalozno je to što je odluka usvojena, a da predlog niko građanima niko nije prezentovao.

„Naime, planirana je izgradnja dve toplane na drvnu sečku, investicija vredna 3 miliona i 600 hiljada evra. Ukoliko grad Čačak i JKP za grejanje ne vidi interes da se građani greju na drvnu sečku (ukoliko gas bude jeftiniji), lokalna samouprava prihvata obavezu da plaća 240 hiljada evra godišnje“, tvrdi ona.

Violeta Marković Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

S obzirom na to da je predlog ugovora na 30 godina, to bi moglo biti 7 miliona i 200 hiljada evra u ukupnom iznosu.

„Pod pretpostavkom da privatni partner izgradi toplane i da gas bude konstantno jeftiniji, on će dobiti duplo više od vrednosti investicije. To zaista liči na ispumpavanje novca iz jakih lokalnih samouprava“, objašnjava sagovornica našeg portala.

Predlogom je, takođe, planirano da nije moguće menjati rok ugovora, koji je predviđen na 30 godina.

„Prema procenama iz samog dokumenta, po jednoj (lošijoj) metodi, privatni partner će se naplatiti nakon 22 godine trajanja ugovora . Ako je u predlogu ugovora predviđena i zarada privatnog partnera, zašto se potpisuje na 30 godina, zašto se privatnom partneru poklanja 8 godina i zbog čega on zaslužuje čast“, zapitala je Marković.

Pročitajte još...

S druge strane, u istom dokumentu prikazana je planirana godišnja ušteda na energentima (što bi značilo da će građani imati jeftinije grejanje), od 450 hiljada evra godišnje.

„Ako tom uštedom podelimo vrednost investicije, dolazimo do zaključka da se investicija u stvari isplati za 8 – 9 godina. Zašto onda u tu investiciju ne uđe grad Čačak i JKP za Grejanje? Njihovo bezobrazno i drsko objašnjenje je da nema novca, da bi grad Čačak morao dodatno da se zaduži, a da ni u gradu ni u javnom preduzeću nema kvalifikovanog kadra koji bi mogao da „loži drva“ u tim toplanama“, kaže ona.

Dakle, SNS i SPS su prevazišli sami sebe, jer i unučiće građana Čačka planiraju da zadužuju – taman je toliko dovoljno 30 godina ugovora, smatra Marković.

„Čačak je dugo čuvan, ko god da je bio na vlasti, kao grad koji nije ulazio u dužničko ropstvo. Sadašnja vlast, ovaj gradonačelnik, njegov zamenik, pomoćnici, gradski većnici, odbornici ovim projektom uvode grad u krizu, bez mogućnosti da iz ovako štetnog ugovora izađe, bilo ko da bude na vlasti“, ocenjuje ona.

Ipak, kako zaključuje, najveću odgovornost snosi gradonačelnik Milun Todorović jer „podmeće nogu“ svim žiteljima Čačka.

Sa druge strane, naprednjaci demantuju navode Čačana i opozicije u tom gradu.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

„Mi i JKP za grejanje „Čačak“ smo sagledali mogućnost unapređenja trenutnog stanja kroz „ESKO“ model finansiranja koji podrazumeva finansiranje mera rekonstrukcije iz ostvarenih energetskih ušteda tj. kroz model javno-privatnog partnerstva“, kažu u SNS.

Za realizaciju projekta javno-privatnog parnerstva Grad Čačak i JKP „Čačak“, nije potrebno da izdvoje bilo kakva budžetska sredstva za izvore toplotne energije, odnosno finansiranje celokupne investicije bila bi obaveza zainteresovanog privatnog partnera, navode.

„Zainteresovani privatni partner prihvata sve tehničke i finansijske rizike projekta i tako garantuje stabilnu proizvodnju toplote. Kako bi javnost shvatila ozbiljnost ovog posla, JKP „Čačak“ pristupilo je ovom modelu kao načinu za smanjenje energetske zavisnosti Grada Čačka od energenata koji se uvoze, a prilikom sagorevanja emisija štetnih gasova je minimalna (ravne nuli). Ovaj način grejanja bi i u slučaju ekstremnih situacija kada bi se ostalo bez gasa i mazuta, obezbedio minimalnu količinu toplote na sistemu za grejanje naših sugrađana.
Privatni partner biomasu obezbeđuje sa teritorije cele Republike Srbije gde najveći deo sečke predstavlja otpadna biomasa“, ističu naprednjaci.

FOTO LJUBICA SOKIĆ

Ne bi došla u obzir seča šuma na teritoriji Grada Čačka da bi se obezbedio neophodni energent objašnjavaju.

„Što se tiče izbora privatnog partnera, on bi se svakako birao kroz javnu nabavku koja bi bila objavljena na portalu javnih nabavki, a odobrenje bi dala bi Komisija za javno privatno partnerstvo Vlade Republike Srbije. Ovo je samo nastavak već preduzetih aktivnosti na gašenju kotlarnica koje koriste mazut u našem gradu, a koje su bile veliki zagađivači vazduha. Do sada je ugašeno 14 kotlarnica na mazut. Trenutno je u izradi projekat za Mašinsko saobraćajnu školu i u dogledno vreme i ona će biti prevedena na ekološki prihvatljiv energent. Grad Čačak vrlo odgovorno pristupa aktuelnim dešavanjima kada je u pitanju zaštita životne sredine i očuvanje energetske stabilnosti. Najvažnija činjenica je da ne dozvolimo da stanovi naših sugrađana ne budu topli a da se pri tome ne naruši kvalitet vazduha u našem gradu“, kažu.

Sve napred rečeno jasno govori da Grad Čačak i njegovo rukovodstvo vode odgovornu politiku, da kroz ovakve projekte sprovode racionalne uštede u budžetu grada a pri tome obezbeđuju stabilno grejanje građana i tako obezbeđuju zdravu životnu sredinu, zaključuju u SNS.

Bonus video: Kraljevačka opozicija „gromoglasno ćuti“ dok se ne smeni većnica

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar