Foto: Nova.rs

Srpska napredna stranka po prvi put nakon 2014. godine neće samostalno moći da formira vlast i Vladu Srbije. Sudeći prema rezultatima koje je objavila Republička izborna komisija SNS će u skupštini imati 120 poslanika što im nije dovoljno za većinu. Ovim izborima je prekinuta apsolutna dominacija naprednjaka u parlamentu, svakako ona koju smo gledali poslednje dve godine.

U srpskom parlamentu sedi 250 poslanika. Većinu ima stranka ili koaliciona grupacija koja obezbedi najmanje 126 mandata.

Nakon izbora 3. aprila 2022. tu većinu Srpska napredna strana nema sama. Na osnovi osvojenih glasova SNS će dobiti 120 mandata.

Socijalisti mogu da računaju na 32 mandata, Ujedinjeni za pobedu Srbije  38, Nada 15, a koalicija Moramo 12.

Pokret Dveri je osvojio 10 koliko i Zevetnici. Slede manjinske stranke Vojvođanski Mađari sa 6, Stranka pravde i pomirenja 3, Zajedno za Vojvodinu 2, SDA Sandžaka 1, koalicija Albanaca doline  takođe 1 mandat.

Parlamentarni izbori 2022. grafika, statistika, tabela, RIK, rezultati
Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

U svom govoru nakon završenih izbora lider SNS Aleksandar Vučić upravo je Vojvođanske Mađare naveo kao stranku sa kojom očekuje saradnju. SPS nije spomenuo, ali je činjenica da većinu, bar onu stabilnu, samo sa njima mogu imati.

Koliki je pad rejtinga Srpske napredne stranke, čak i uprkos tome što je on bio nosilac i parlamentarne liste, vidi se kada se uporede glasovi i osvojeni mandati na prethodnim izborima.

Foto: nova.rs/video

Naime, Srpska napredna stranka je na vlast došla prvi put 2012. godine. Lista Pokrenimo Srbiju – Tomislav Nikolić osvojila je 74 mandata. Većinu su obezbedili zahvaljujući SPS Ivice Dačića koji je osvojio 44 poslanička mesta na tim izborima i Ujedinjenim regionima Srbije Mlađana Dinkića.

Pad bio vidliv već 2016. godine

Dve godine kasnije raspisuju se vanredni izbori. Tada je predsednik SNS Aleksandar Vučić. Na tim izborima naprednjaci osvajaju čak 158 mandata i sami imaju stabilnu većinu.

Novi vanredni parlamentarni izbori raspisuju se zatim 2016. godine. Tada SNS osvaja 131 mandat, što je pad u odnosu na 2014. godinu.

Redovni parlamentarni izbori održani su 2020. godine u sred pandemije korona virusa, Tada je opozicija odlučila da bojkotuje izbore. Zahvaljujući tome naprednjaci su dobili čak 188 mandata. Sa koalicionim partnerom SPS-om koji je dobio 32 mandata imali su apsolutnu većinu.

Dve godine kasnije brojke su znalajno drugačije. Ako se kao reper za poređenje uzme 2014, naprednjaci danas imaju 38 mandata manje.

U odnosu na 2020. Srpska napredna stranka je izgubila čak 68 poslaničkih mesta.

Bonus video: Kako smo ih uhvatili u krađi – sprečen bugarski voz

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare