Foto: Nova.rs, Ivan Dinić/Nova S

Rezultati izbora su poznati, a za opoziciju je ostala samo teorijska šansa da preuzme vlast u Beogradu. Širom Srbije zabeleženo je mnogo nepravilnosti na biralištima, od „bugarskih vozova“ do duplih biračkih spiskova, pa se opravdano sumnja na izbornu krađu.

Koalicija „Ujedinjena Srbija“ juče je održala dva sastanka, na kojima je dogovoreno šta dalje. Ekološki ustanak i Skupština slobodne Srbije pozivali su na proteste, a „Ne davimo Beograd“ na dogovor cele opozicije o smeni vlasti.

Grafika

Nakon nekoliko sati potpunog zatišja u redovima opozicije okupljene u koaliciji „Ujedinjena Srbija“, juče su održana dva sastanka na kojima je dogovoreno šta dalje. Glavna tema su bili rezultati beogradskih izbora, pa iako se čini da opozicija nema gotovo nikakve šanse da preuzme vlast u prestonici, njihov stav je da prostora za borbu ima.

„Građani Beograda su u potpuno neregularnim izbornim uslovima pokazali da su za promenu vlasti u Beogradu. Zapisnici sa više od 90 odsto biračkih mesta jasno pokazuju da su opozicione stranke u Beogradu dobile preko 50 odsto glasova“, saopštili su nakon prvog sastanka.

Kako saznajemo, na drugom sastanku opozicije koji je održan popodne bili su predstavnici Ujedinjene Srbije, koalicije Moramo i liste „Ajmo, ljudi“ Borisa Tadića. Bili su pozvani i Miloš Jovanović iz koalicije NADA, lider Dveri Boško Obradović i Milica Đurđevic Stamenkovski iz Zavetnika, ali nisu prisustvovali sastanku iz tehničkih razloga. To, kako saznajemo, ne znači da se neće odazvati narednom sastanku.

Miloš Jovanović i Boško Obradović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Njima će naknadno biti ponuđeni sledeći predlozi:

Da zajedno učestvuju u smeni vlasti, pre svega u Beogradu, zatim da zajedno prijave sve nepravilnosti koje su zabelezili na glasačkim mestima i da se traži ponovno prebrojavanje glasačkih listića.  Glasanje bi, kako kažu, prema trenutnoj situaciji trebalo da se ponovi na dvadesetak glasačkih mesta, pa stoji i mogućnost da lista Borisa Tadića pređe cenzus u Beogradu, za šta im nedostaje oko 1.800 glasova.

Ukoliko se to desi i svi nabrojani predstavnici opozicije prihvate dogovor, zajedno bi formirali vlast u Beogradu.

„Pokušaćemo da napravimo dogovor svih onih koji sebe nazivaju opozicijom, što će istovremeno biti i test za sve njih“, navodi naš sagovornik.
Jedan od lidera koalicije „Moramo Radomir“ Lazović u razgovoru za „Novu“ pozvao je celu opoziciju na dogovor o smeni vlasti u Beogradu.

koalicija Moramo
Radomir Lazović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

On misli da SPS i SNS nemaju većinu u Beogradu i ističe da je više građana u glavnom gradu glasalo za opoziciju.

„Jasno je da je u Beogradu veći broj ljudi glasao za opoziciju, da SNS i SPS nemaju većinsku podršku u Beogradu. Odugovlačenje glasanja i sve sabotaže koje su urađene juče su urađene baš zbog toga. Naši kontrolori i analitički tim trenutno rade na proveri svih podataka koje dobijamo sa biračkih mesta, kako bi utvrdili gde je došlo do prekrajanja rezultata“, rekao je Lazović.

Skupština slobodne Srbije, Ekološki ustanak i kolaicija „Moramo“ sinoć su održali protest ispred Republičke izborne komisije, a kao razlog su naveli izbornu krađu.

Protest ispred RIK-a
Foto: Nova.rs/video

Od predsednika Republičke izborne komisije Vladimira Dimitrijevića zahtevaju da odgovori na pitanje ko je i na osnovu čega doneo odluku da tokom izborne noći RIK prestane sa radom.

Potpredsednik Narodne stranke i treći na parlamentarnoj listi „Ujedinjene Srbije“ Miroslav Aleksić rekao je da on nema ništa protiv saradnje sa Srpskom strankom Zavetnici, iako je ona prethodno rekla da može sa svima osim sa liderom SSP Draganom Đilasom.

Aleksić je ocenio da su izbori održani u neravnopravnim uslovima i „uz veliki broj nepravilnosti“, ali i da opozicija snosi deo odgovornosti za rezultat na parlamentarnim izborima na kojima je „Ujedinjena Srbija osvojila“ 13,5 odsto.

Miroslav Aleksić Emisija Utisak nedelje
Miroslav Aleksić Foto: Ivan Dinić/Nova S

Dodao je da „nije toliko razočaran rezultatima izbora“ i ocenio da „više ništa neće biti isto“.

„Nisam siguran da SNS ima velikih razloga za slavlje, njihova lista za parlament je osvojila oko 20 procentnih poena manje od njihovog kandidata za predsednika Aleksandra Vučića, i očigledan je trend pada SNS. Sa druge strane, opozicija nije dobro procenila tu veliku razliku u rezultatima Vučića i njegove parlamentarne liste“, naveo je Aleksić.

BONUS VIDEO: Anketa – Beograđani o rezultatima izbora

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram