Iako je SNS početkom juna obznanila da je obezbeđena većina za vlast u Nišu i dalje nema nikakvih promena u ovom gradu. Ne zna se ni kada će biti održana sednica na kojoj bi ta navodna većina i bila potvrđena, ali su se ujedno pojavile špekulacije da naprednjaci vrše pritisak na deo opozicije uđe sa njima u vlast, što oni kategorički odbijaju. Za to vreme, najmoćniji član naprednjaka i predsednik države Aleksandar Vučić tvrdi da bi SNS sada na izborima imala 52 odsto glasova, dok su opozicionari ranije rekli da neće pristati na novo glasanje.

Još nema nikakvih novih informacija oko toga ko će i da li će uopšte biti formirana nova gradska vlast u Nišu. Kada je reč o opoziciji, situacija je jasna – objavili su da su pobedili, nakon toga pokradeni i sada institucionalnim putem pokušavaju da reše ovu postizbornu problematiku.

Nepoznato je da li će u tome uspeti, ali za sada su odabrali taj put bez bilo kakvih naznaka da će protestovati zbog kako tvrde nesporne izborne krađe.

Sa druge strane, veća je enigma na strani vlasti. Oni su dan nakon izbora uz šampanjac i trubače proglasili pobedu, koju im je obezbedio glas Tihomira Perića, predstavnike Ruske stranke koja nikakve veze sa Rusima nema.

Tihomir Perić Foto: Printscreen/N1

Ipak, od tada naprednjaci nisu uradili ništa povodom toga da ubede javnost da tu većinu i imaju. I dalje je nejasno da li će SNS formirati vlast, o čemu će se gotovo izvesno izjasniti i sam vrh stranke.

Ono što bi moglo da se podvede kao novost jesu sve češća pominjanja da naprednjaci pokušavaju da izvrše pritisak na deo opozicije i privole ih na svoju stranu, čime bi obezbedili dodatnu većinu. U ovom trenutku nije potvrđeno da se to zaista i dešava, ali izvori Nove iz Niša poručuju da je izvesno da su naprednjaci pokušali da privole i ponude pojedinim odbornicima da uđu u vlast.

Ipak, deo opozicije sa kojima je Nova razgovarala potvrđuju da se ništa nije promenilo. Miodrag Stanković sa liste “Ujedinjeni nada za Niš” odbija bilo kakve špekulacije da je bilo kontakata, barem kada je reč o ljudima sa njegove liste.

Miodrag Stanković Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Naglašava da će i dalje ostati opozicija i da se neće promeniti ništa kao što je bio slučaj u prethodnih 12 godina.

“Ništa se nije promenilo kod nas, mislim da je opozicija u suštini bila jedinstvena ovih mesec dana i ništa se nije desilo. Ne znam odakle ideja nekim ljudima da je bilo razgovora sa ljudima na vlasti i stvarno me je iznenadilo da se priča o tome. To su samo špekulacije. Nikada to nije bila tema razgovara. Niti su bili razgovori, niti pregovori iz moje koalicije. Naš zvaničan stav je da smo mi opoziciona koalicija”, rekao je Stanković za Novu.

Sa druge strane, Đorđe Stanković, kandidat za gradonačelnika u Nišu na nedavnim izborima poručio je da očekuje da će opozicija ostati ujedinjena i da bi sve drugo moglo bila izdaja volje građana.

Đorđe Stanković konferencija za novinare Foto:BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC

“Nismo mi krvarili na izborima da bi se neko ušuškao nakon izbora. Ako opozicija bude jedinstvena, postoji velika šansa da se dogode promene u našem gradu”, zaključio je Stanković.

Podsetimo, opozicija u Nišu nedavno je objavila da će nastaviti da se institucionalnim putem bore za izbornu pobedu, iako su GIK i Viši sud odbili sve njihove zahteve i prigovore.

PROČITAJTE JOŠ:

„Naš rezultat kaže 3.332 glasova, to je bila nesumnjiva pobeda i to nijedan matematičar ili mađinoničar ne može da nam uzme. Viši sud u Nišu je nastavio da krši zakon. Postoje dva puta: prvi je da prihvatimo odluku suda, ali mi to nikada nećemo uraditi. Nemamo prava da to uradimo, ne možemo da prevarimo birače koji su glasali za nas. Mi legalitet i legitimitet izbora nećemo prihvatiti. Drugi predlog je da se krene sa demonstracijama, ali pitam šta će one promeniti? Gde, način i s kojim ciljem. To je loš put za naš grad i takve predloge dobijamo uglavnom iz Beograda“, rekao je načelnik kardiohirurgije doktor Dragan Milić, koji je bio kandidat na kokalnim izborima.

On je dodao da će nastaviti da brane pobedu na jedini mogući način, a to je legalnim putem.

„Pokrenućemo postupak protiv sudija koji su doneli skandaloznu odluku, koja je neprimerena. Pogazili su čast sudija, morali su da sude po zakonu, a ne po željama pojedinaca. Najveći je gaf što nema ponavljanja izbora na biračkim mestima 10 i 11… Nastavićemo pravnu borbu, predstoji nam dalja borba pred Ustavnim sudom, a kada to iscrpimo ići ćemo dalje. Nećemo stati dok sve ne iscrpimo“, naveo je Milić.

Komentarišući rezultate izbora u Nišu, predsednik Srbije i nosilac liste SNS rekao je da ih prihvata i da je arogancija i bahatost koštala SNS u Nišu, ali kaže da prema istraživanjima danas u Nišu imaju 52 odsto glasova.

Niš, obilaznica
Emanuel Žiofre, Goran Vesić i Aleksandar Vučić Foto: ANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIĆ

„Poštujem volju naroda, zadovoljan sam velikom brojem glasova koje smo uprkos neverovatnoj kampanji neistina, uspeli smo da dobijemo, ali to pokazuje i probleme s kojima smo se suočavali i za koje smo sami krivi – od arogancije, bahatosti mnogih od nas u odnosu na probleme ljudi o kojima nismo dovoljno brinuli“, rekao je.

BONUS VIDEO: N1 Studio Live: Đorđe Stanković (3.7.2024)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare