Dušan Kovačević Foto: Privatna arhiva

Osnivač i direktor Egzit (EXIT) festivala Dušan Kovačević oglasio se na svom Instagram profilu povodom senzacionalističkih izveštavanja pojedinih medija o njegovom prisustvu na ekološkom protestu i blokadi puteva u Novom Sadu.

„Eto ti i njega? I on izašao na proteste, a uzima svake godine milione od države! I osnivač Egzita blokirao puteve!“, „Osnivač Egzita nezakonitim blokadama: Kovačević šeta protiv vlasti od koje dobija milione svake godine!“, „RASCEP MOZGA Osoba odgovorna za planinu smeća, droge i bluda kvazi ekolog: Osnivač Eegzita glumi ludilo, ili ipak ne?!“ – neki su od naslova.

Kovačević je na svom Instagram profilu napisao da „ove naslove ne vredi komentarisati“, kao ni da „nema potrebe dodavati argumente na to da li su nam vazduh i voda neophodni za život“.

„Ono što treba istaći je argument koji se slabo čuje u javnosti, koji smatram ključnim u ovom trenutku – a to je da je izbor između ekonomije i ekologije nepostojeći. Naime, prirodna sredina na planeti Zemlji je toliko uništena, da nažalost ubrzano ulazimo u doba u kome će netaknuta priroda, a pogotovo čist vazduh i voda, biti glavni ekonomski resursi bilo koje zemlje. Države koje budu pamente i sačuvaju ono malo prirode koje nam je ostalo, imaće resurs vredniji od zlata, nafte ili bilo koje rude. Imaće u sebi resurs života!“, dodaje osnivač Egzita.

U svom postu je istakao da „festival dobija milione“, ali da „Srbiji donosi milijarde“.

„Iznos koji Egzit dobije od države je oko pet odsto onoga što donese ekonomiji zemlje ili oko 20 odsto od ukupnog festivalskog budžeta, što je na nivou podsticaja koji se u našoj zemlji daju filmskoj industriji (što je ekonomski opravdano). Međutim, doprinos Egzita turizmu i promociji neuporedivo je veći. Da ne govorimo o 97 odsto koje uzima rudarska i naftna industrija, koje Srbiji ostavljaju skandaloznih tri odsto rudne rente od sirovine ove zemlje. Zato, pamet u glavu i hajde da se cela Srbija konačno ujedini oko jedne teme toliko očigledne – bez prirode nam nema života!“, zaključio je Kovačević.

BONUS VIDEO Protest u Novom Sadu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare