Olivera Zekić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Predsednica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Olivera Zekić bezočno je izjavila da "vlast neće odlučivati o tome koja će televizija dobiti petu nacionalnu frekvenciju", kao da pretohne četiri već nisu bile dodeljene po partijskoj liniji.

Nije prošlo mnogo vremena otkako je REM na čelu sa Oliverom Zekić ponovo zakatančio medijski javni prostor Srbije. Na konkursu koji je bio raspisan za dodelu četiri nacionalne frekvencije, iste su ponovo dobile televizije Pink, Happy, Prva i B92, koje su tokom proteklih godina – dok su koristili frekvencije – na najbahatiji mogući način kršile medijske zakone i etičke kodekse, prebrojavale krvna zrnca, diskriminisale pojedince na svim mogućim nivoima, širile ratnohuškačku retoriku i prikazivale eksplicitan i vulgaran program u prajm tajmu.

PROČITAJTE JOŠ

Zekić je, mimo zakona, odlučila da „oprosti grehove“ ovim televizijama i zajedno sa ostatkom REM-a ponovo im je na korišćenje dala frekvencije. Odgovor na pitanje „zašto?“ je odavno jasan. Svaka od ovih televizija radi u službi vladajuće partije i služi isključivo za širenje propagande i određenog narativa. Oduzimanje frekvencije značilo bi početak kraja propagandne mašinerije kojom se Srpska napredna stranka uspešno održava na vlasti već duže od 10 godina.

Sada je red da se dodeli i peta nacionalna frekvencija.

Olivera Zekić izjavila je da će konkurs za pružanje još jedne medijske usluge televizijskog emitovanja na području cele Srbije trajati 60 dana i da će odluka o dodeli pete nacionalne frekvencije biti doneta većinom glasova Saveta REM-a, naglašavajući da vlast u to neće gurati prste.

„Konkurs za dozvolu za petu frekvenciju s nacionalnom pokrivenošću nije raspisan istovremeno kad i za prethodne četri frekvencije jer smo imali zakonski rok da do 4. avgusta, kada su isticale dozvole, dodelimo te frekvencije. Te dozvole nikada nisu bile u paketu s petom frekvencijom. Mi smo za petu frekvenciju imali konkurs 2019. godine, ali tada od prijavljenih 4-5 televizija nijedna nije ispunjavala uslove konkursa“, kazala je Zekić za „Betu“.

„Savet REM-a ima devet članova, a za dobijanje dozvole za frekvenciju s nacionalnom pokrivenošću potrebno je pet glasova. Kada se oduzima dozvola potrebna je dvotrećinska većina“, objasnila je predsednica REM-a Olivera Zekić i naglasila da ne bi dozvolila da bilo ko od predstavnika vlasti vrši pritisak na članove REM-a prilikom dodela frekvencija.

Ovakva izjava, koja je zapravo jedna bezočna laž i spin u paralelnom univerzumu predsednice Zekić, nije uvreda samo za sve građane Srbije koji odavno znaju za koga i po čijem nalogu Zekić radi, već i za svakog normalnog i pristojnog čoveka koji je razume.

Jer, da li bi ova vlast ikada išta prepustila slučaju i zašto je važno da se to naglasi?

BONUS VIDEO: Olivera Zekić saopštila koje su televizije dobile nacionalnu frekvenciju

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare