Foto:TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na vlast 2012. godine došao na krilima obećane borbe protiv korupcije, štednje i smanjenja državnog aparata. Deo te priče bila su i obećanja o smanjenju broja ministarstava, poslanika, sekretara, agencija, zavoda… Deset godina kasnije, Srbija je nadomak toga da dobije vladu rekordera, što po vremenu koje je bilo potrebno za njeno formiranje, što po broju ministarstava. Nova Vlada Srbije imaće čak 25 resora. Idealno za izvlačenje novca, što za vladajuću stranku, što za namirivanje koalicionih partnera.

Vlast je konačno, šest i po meseci nakon izbora, krenula u formiranje nove vlade i to samo 13 dana pred istek zakonskog roka. U skupštinsku proceduru je, posle toliko odugovlačenja i čekanja, po hitnom postupku ušao Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima, iz kojeg se vidi da će treća Vlada Ane Brnabić imati čak 25 resora.

Novim izmenama predviđeno je da od Ministarstva trgovine, telekomunikacija i turizma nastanu tri nova – resor unutrašnje i spoljne trgovine, telekomunikacije će biti pripojene informisanju, a biće formiran i resor turizma i omladine, koja će ubuduće biti odvojena od sporta. Iz Ministarstva prosvete biće izdvojena i nauka, pa ćemo dobiti Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija. Potpuno novi resor je Ministarstvo za javna ulaganja.

Idealan trenutak da se prisetimo reči Aleksandra Vučića iz kampanje uoči izbora 2012. godine, kada je obećavao drastične rezove u broja ministarstava, ali i poslanika.

Foto: EPA/SRDJAN SUKI

“Mi smo govorili i govorićemo i to je naš plan i program koji moramo da ostvarimo, dakle, smanjenje broja poslanika, smanjenje ministarstava na 15, smanjenje broja agencija, zavoda, biroa i saveta sa 136 na manje od 50, ukidanje funkcija državnih sekretara. Dakle, time ćemo uštedeti ogroman novac, neću da kažem samo više desetina miliona evra, već više od stotinu miliona evra, i to je nešto što će da radi SNS sa svojim partnerima s kojima izlazi na izbore”, izjavio je tada Vučić.

Prazna i lažna obećanja

Deceniju kasnije, ne da ovo obećanje nije ispunjeno, ne da te stotine miliona evra nismo uštedeli, nego brojem ministarstava obaramo i naše i svetske rekorde. Ovo je najveći broj resora koje Srbija ima od 2000. godine, a po broju ministarstava smo daleko ispred mnogih evropskih država. Tako, recimo, Albanija ima 19, Crna Gora 18, a Hrvatska 16 ministarstava. Vlada nemačkog kancelara Olafa Šolca ima 16 resora, koliko ih ima i u Vladi Francuske, dok ih je u Grčkoj 19…

Čemu ovolika ministarstva i zašto su nam potrebna nova?

Zvanično obrazloženje je najblaže rečeno besmisleno.

“Razlozi za donošenje predloženog zakona po hitnom postupku sadržani su u potrebi da se spreče štetne posledice po rad organa i organizacija, imajući u vidu da je ocenjeno da bi osnivanje Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Ministarstva turizma i omladine, Ministarstva informisanja i telekomunikacija i Ministarstvo za javna ulaganja u znatnoj meri doprinelo unapređenju stanja u oblastima za koje se ta četiri ministarstva obrazuju, kao i efikasnijem radu državne uprave”, navodi se u obrazloženju.

To bi praktično trebalo da znači da vlast želi da spreči štetne posledice po rad određenih organa i organizacija, što bi možda i “pilo vodu” da nismo imali situaciju da nemamo vladu pola godine posle izbora. O štetnosti toga, niko iz vlasti javno nije govorio.

Podmirivanje stranačkih i koalicionih apetita

Nameće se i pitanje da li se broj resora povećava kako bi se namirili svi zahtevi i vladajuće stranke, ali i koalicionih partnera.

Politikolog Boban Stojanović za novine “Nova” kaže da je ovo svakako deo želje da se zadovolje apetiti pojedinaca.

Boban Stojanović Foto: Nova S

“Da je Vučić opozicionar, do kraja mandata bi ponavljao to kako je vlada nikad veća, a građani moraju da štede. Ali suštinski broj ministarstava nije preterano važan. Poslovi moraju da se obavljaju, pa moraju. Mislim da je mnogo veći problem u tome šta i kako će da rade i koliko će našeg novca da protraće i izvuku kroz koruptivne mehanizme. A za to i nije preterano važan broj, oni bi to uradili i da su smanjili broj ministarstava na 10. Svakako je ovo i deo pregovora i želja da se zadovolje apetiti pojedinaca”, kaže Stojanović.

Stojanović kaže da sada upadamo u zamku da komentarišemo sam broj resora, a ne njihovu logiku i novac koji će otići u privatne džepove.

“Ako me pitate, ja bih na primer za omladinu uveo posebno ministarstvo - iz razloga što taj resor ne sme da bude u zapećku kao što je bio dok je bio sa sportom, a nadam se da neće biti tako i sada uz turizam. Neki će reći da je to više ministara, više sekretara, pomoćnika i slično i da to puno košta. Ja mislim da je to mali novac u odnosu na ono što se zaista izgubi kroz korupciju”.

Besmislena rešenja

Sličnog je stava i direktor Centra za praktičnu politiku Dragan Popović, koji smatra da se ministarstva formiraju, kroje i prekrajaju ne po realnoj potrebi, već prema unapred smišljenim personalnim rešenjima.

Dragan Popović, gost, emisija Među nama, Medju nama Nova S
Dragan Popović Foto: Nova S

“Mislim da čovek ne treba da bude previše pametan pa da shvati o čemu se tu radi i da su nova ministarstva uvedena da bi se ispunila neka obećanja i da bi se obavila kupovina interesnih grupa, ali to je prosto manir vladanja SNS. Nema tu nekih ozbiljnih promišljanja o tome koja su nam ministarstva zaista potrebna. Vi imate spisak ljudi koji moraju da budu ministri i onda prema njihovim imenima smišljate ministarstva. I njihova imena i broj”, kaže Popović za list “Nova”.

Govoreći o novim ministarstvima i premeštanju određenih oblasti iz jednog resora u drugi, Popović kaže da to za sad nema nikakvog smisla.

“Recimo stavljati omladinu u resor sa turizom, tu nema racionalnog objašnjenja, to su po meni nespojive oblasti. U principu, tek kad budemo videli ko će biti ministar turizma, biće nam jasno zašto je tu i omladina. Slično je i sa izmenama u oblasti prosvete”, zaključuje Popović.

BONUS VIDEO:  Brnabić potvrdila pisanje Nova.rs: Pišem ekspoze, imam rešenja za neka ministarstva

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar