Ivica Dacic Aleksandar Vucic i opozicija ispred skupstine
Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs/FoNet/Božana Pavlica

Istraživanje Demostata pokazalo je da bi na republičkim izborima za koaliciju SNS-SPS glasalo 55 odsto ispitanika, dok bi koalicija SSP-DS-NS-PSG... osvojila 16 odsto glasova, prenosi nedeljnik "Vreme". U isto vreme savez oko Nebojše Zelenovića i pokreta NDBG dobio bi podršku devet odsto glasača. Situacija je za opoziciju povoljnija na nivou Beograda, gde bi za vlast glasalo 46 odsto birača.

Kako je objavio Srećko Mihailović iz Demostata u „Vremenu“, istraživanje je rađeno na uzorku većem od 1.200 ispitanika, a rezultati koje ćemo preneti odnose se na izborno opredeljene građane.  Kako se navodi u tekstu, može se očekivati izlaznost od oko 57 odsto.

Kada je reč o izborima za Skupštinu Srbije, na osnovu istraživanja iz prve polovine novembra, vladajuće stranke i dalje imaju najveći broj pristalica – za savez SNS i SPS glasalo bi 55 odsto birača. Druga po snazi je koalicija SSP-DS-NS-PSG… za koju bi se opredelilo 16 odsto glasača, a zatim sledi koalicija Ne davimo Beograd, Nebojše Zelenovića i njihovih partnera koja uživa podršku devet odsto građana. Prema ovom istraživanju, cenzus bi na republičkom nivou prešli još koalicija DSS i POKS-a, za koju bi glasalo sedam odsto građana, i savez Dveri i Zavetnika sa podrškom od pet odsto.

Za ostale stranke opozicije glasalo bi osam odsto birača, ali te partije prema trenutnom raspoloženju građana ne prelaze cenzus.

Istraživanje „Demostata“ je pokazalo da je situacija za opoziciju povoljnija u Beogradu, ali je i tu aktuelna vlast u prednosti.

U glavnom gradu koalicija SNS-SPS osvojila bi 46 odsto glasova, dok SSP-DS-NS-PS ima podršku 22 odsto birača. Za koaliciju NDBG, Zelenovića i Ćute glasalo bi 13 odsto građa, za savez Dveri i Zavetnika pet procenata, a DSS i POKS dobio bi podršku četiri odsto birača.

Rezultati istraživanja pokazali su da bi za preostale stranke koje neće preći cenzus glasalo 10 odsto birača.

Istraživanje za Beograd rađeno je u krajem poktobra i početkom novembra, a rezultati koji su objavljeni odnose se samo na izborno opredeljene birače.

BONUS VIDEO Šta je dobitna kombinacija za predsedničke izbore

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare