Kopredsednik stranke Zajedno Nebojša Zelenović kao vid dalje radikalizacije protesta “Srbija protiv nasilja” najavljuje mogućnost blokade obilaznica i graničnih prelaza.

Prethodnog petka blokiran je auto-put kod Sava centra, u oba pravca. Jedna kolona vozila krenula je iz pravca Bubanj potoka, druga od Šimanovaca.

Usporenom vožnjom brzinom od 30 do 50 kilometara na sat, vozila su praktično blokirala saobraćaj na auto-putu, da bi konačno kod Sava centra bio u potpunosti obustavljen.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Slična situacija zabeležena je u Novom Sadu, gde je blokiran auto-put u pravcu ka Subotici.

Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Predstavnici opozicije su u više navrata rekli da je policija za to vreme „hermetički zatvorila“ sva uključenja na auto-put, tako da građani koji su želeli da se priključe kolonama to nisu mogli da urade.

Govoreći o blokadi prošlog petka i o šetnji do zgrade televizije Pink u subotu, kopredsednik Zajedno Nebojša Zelenović je za „Probudi se“ na televiziji Nova S rekao da postoji strategija i za naredni period. U tom kontekstu, spomenuo je blokade obilaznica i graničnih prelaza.

PROČITAJTE JOŠ:

“Strategija postoji, ona je vrlo jednostavna i vi možete da je vidite iz sedmice u sedmicu. Verujem da su blokade dobar put. Mi smo sad imali blokadu auto-puta. Sledeći put to možemo da uradimo i na obilaznicama, možemo da krenemo prema graničnim prelazima. Ja verujem da je to dobar put. Tu su poslanici koji mogu da podnesu taj teret odgovornosti. Pominjao je Vučić juče da je to krivično delo. Evo, pošaljite mi krivičnu prijavu, da vidim da je to krivično delo kad vozite usporeno na auto-putu”, istakao je Zelenović.

U izjavi za Nova.rs Zelenović potvrđuje izrečeno i kaže da je vrlo jasno da to mogu biti sledeće opcije organizatora.

Foto:Zoran Mrđa/FoNet

“Predstavnici opozicije su u više navrata jasno rekli da će stati nasilje ili će da stane sve. Moram ponovo da kažem da mi nismo srećni zbog toga što smo zaustavili saobraćaj na auto-putu, ali mi se moramo boriti za ispunjenje zahteva protesta. Izvinili smo se građanima Srbije zbog neprijatnosti, ali smo ih i na vreme obavestili tako da mogu da preusmere svoje kretanje. Pritom, moram da napomenem da je vlast na sve načine pokušala da tu blokadu osujeti, pa je policija blokirala sve ulaze na auto-put i sprečavala građane koji su to želeli da nam se priključe”, navodi Zelenović.

On kaže da je već bilo reči među organizatorima da sledeći korak mogu biti blokada obilaznica i graničnih prelaza.

“Da li ćemo i kad to uraditi videćemo spram spremnosti organizatora i broja ljudi, ali to je definitivno vid podizanja pritiska na vlast s idejom da se ispune svi zahtevi protesta“.

Ističe i da to ne bi bilo ništa novo.

„Mi smo to već radili kad smo imali proteste protiv Rio Tinta. Tad je blokiran granični prelaz kod Loznice ka Bosni i Hercegovini”, kaže Zelenović.

Na pitanje kako bi takva blokada mogl ada izgleda i ko bi u njoj učestvovao, odgovara:

„Opozicija ima 50 poslanika. U dobroj organizaciji oni bi mogli da preuzmu odgovornost na sebe“.

Ostatak opozicije za sad nije želeo da govori o blokadi obilaznica i grainčnih prelaza.

Kako su nam rekli, danas i sutra organizatori protesta imaju sastanke, nakon kojih će se tačno znati kakav je plan za ovu nedelju. Konačan plan biće objavljen u sredu, kao što je bilo i svih prethodnih nedeelja.

BONUS VIDEO: Celo gostovanje Nebojše Zelenović u emisiji „Probudi se“

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar