Foto: Valdislav MItić

Lokalnu vlast u opštini Bujanovac vršiće koalicija svih albanskih stranaka koje imaju odbornike u Skupštini opštine, a predsednik opštine biće Nagip Arifi, objavio je Arifi na svom fejsbuk profilu. Sa druge strane, aktuelni zamenik predsednika opštine Bujanovac Stojanča Arsić, koji je na lokalnim izborima bio zajedno sa listom SPS, rekao je za FoNet da nema nikakvu informaciju o formiranju lokalne vlasti.

Arifi je napisao da je 2002. godine izabran za prvog albanskog predsednika opštine Bujanovac i da je 2020. godina istorijska, jer je potpisan sporazum svih albanskih stranaka koje imaju odbornike o zajedničkom vršenju lokalne vlasti.

„Ne znam ništa o formiranju lokalne vlasti. Znam samo da danas nije održana sednica Skupštine opštine , koju je tražilo 14 odbornika iz dve albanske stranke , jer nije bilo kvoruma“, rekao je Arsić.

Predsednik Opštinskog odbora SNS u Bujanovcu Nenad Mitrović rekao je za FoNet da odluka o formiranju lokalne vlasti u toj opštini u kojoj će biti samo stranke iz albanske zajednice nije dobra.

„Mislim da ta odluka nije dobra, jer ona znači isključivanje cele jedne zajednice, srpske, iz odlučivanja o njihovim životima“, rekao je Mitrović.

On je dodao da ovakva odluka ne ide u prilog političkoj stabilnosti u opštini Bujanovac, koja je važna za sve građane, kao i za ekonomski razvoj tog mesta.

„Očekivao sam da će se albanski političari odupreti pritisku iz Tirane da formiraju etničku vlast u multietničkoj opštini ali to se, na žalost, nije desilo i videćemo kakav će sve ovo uticaj imati na život običnih građana iz sve tri zajednice – srpske, albanske i romske“, rekao je Mitrović.

Kako FoNet saznaje, pregovori između Demokratske partije, na čijem je čelu Arifi, i Srpske napredne stranke (SNS) su ranije realizovani, čak se razgovaralo i o tome ko koje mesto dobija u kojoj lokalnoj samoupravi.

U ovom trenutku ne može se sa izvesnošću reći da li će SNS biti deo lokalne vlasti.

Iako je za danas bila zakazana sednica Skupštine opštine Bujanovac, ona nije održana, jer su se pojavili samo odbornici liste koju predvodi SNS, ali ne i odbornici Demokratske partije i Pokreta za demokratski progres koji su tražili tu sednicu.

Bujanovac je multietnička opština i prvi put posle oružanih sukoba 2000-2001 vlast će verovatno vršiti Albanci bez učešća Srba i Roma.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar