Milos Jovanovic
Miloš Jovanović Foto:TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Od dolaska na vlast Srpska napredna stranka promoviše i forsira naučni nerad i uravnilovku i već 11 godina nijedna vlada i ministar nisu sposobni da raspišu konkurs, vrednuju istraživače ili razdvoje naučno žito od kukolja, ocenila je danas u saopštenju koalicija NADA, povodom ispadanja Univerziteta u Beogradu sa "Šangajske liste".

Najnoviji pad Univerziteta u Beograda na „Šangajskoj listi“ je dokaz potpunog promašaja u politici finansiranja nauke. U Srbiji je poslednji sveobuhvatni konkurs za finansiranje naučnih istraživanja sproveden 2010. godine, a 2011. je poslednji put obavljena klasifikacija istraživača, i oni su tada naknade i nagrade za svoj istraživački rad dobijali u skladu sa rezultatima, ističe NADA.

Ta koalicija, koju čine Demokratska stranka Srbije i Pokret obnove kraljevine Srbije, smatra da je poslednji zakon koji reguliše finansiranje nauke zakucao ekser u mrtvački sanduk.

Na Univerzitetu u Beogradu najviše plate imaju nastavnici i saradnici na fakultetima koji obaraju položaj Uiverziteta na „Šangajskoj listi“, a oni koji svojim radom položaj koliko toliko održavaju su najslabije plaćeni. Dok se suštinski ne promeni politika vlasti prema nauci, Univerzitet u Beogradu će nastaviti na tone, upozorila je NADA.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare