Medju nama Milos Jovanovic
Miloš Jovanović Foto:Nova S

Koalicija NADA, koju čine Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) i Demokratska stranka Srbije (DSS), poručila je danas da je sazrelo vreme da se otvori pitanje državnog uređenja i oblika vladavine u Srbiji - monarhije ili republike.

„Niko ne može da ospori činjenicu da je kraljevina srušena pre 76 godina nasilno, na nedemokratski, protivpravni i neustavan način“, naglasila je NADA, povodom 100. godišnjice smrti kralja Petra Prvog Кarađorđevića.

Kako je ova koalicija saopštila, mora se pružiti šansa građanima da se izjasne putem referenduma ili ustavotvorne skupštine u kakvoj državi žele da žive, nakon široke četvorogodišnje javne rasprave u kojoj bi se čuli argumenti i za i protiv.

Istakli su da je u vreme vladavine kralja Petra Prvog Кarađorđevića Srbija bila „poštovana, ekonomski jaka i država koja je bila primer demokratije u tadašnjoj Evropi i svetu, sa najvećim stepenom poštovanja ljudskih prava i slobode medija“.

„U njegovo vreme su izvojevane velike vojničke pobede i uspesi, kada su od Turaka oslobođene naše vekovne teritorije, Кosovo i Metohija, Raška i Stara Srbija, odnosno sadašnja Severna Makedonija, a Кraljevina Srbija se upisala medju pobednice i u Prvom svetskom ratu“, navela je NADA.

Predstavnici te koalicije danas su položili venac na grob kralja Petra Prvog Karađordjevića na Oplencu, a kako su poručili, njegove zasluge ne spore „ni najtvrđi zastupnici republikanske ideje“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare