Slobodan Bogićević, glasanje, izbori, kutija
Foto: Slobodan Bogićević/Privatna arhiva/Filip Krainčanić/Nova.rs

Na nedavno održanim izborima za Savet mesne zajednice u mestu Radanovci, kraj Kosjerića, predstavnici Srpske napredne stranke ubedljivo su poraženi od lokalnih opozicionara. Učesnici ove izborne trke nisu koristili imena svojih partija i lidera tokom kampanje, već su pokušali da pridobiju birače kandidujući svoja imena i prezimena. To je na kraju rezultiralo debaklom kandidata bliskih SNS.

U nedelju, 3. jula, meštani mesta Radanovci glasali su za svoje predstavnike u lokalnoj Mesnoj zajednici. Ovim izborima su, kako navode sagovornici Nove, prethodile aktivnosti vladajuće stranke koja je na sve načine pokušavala da olakša učešće svojim kandidatima.

Ipak, izostalo je ono što godinama viđamo na svim izbornim nivoima – ime predsednika Srbije, Aleksandra Vučića nije se našlo ispred imena kandidata vladajuće stranke zbog čega je rezultat po njih bio poražavajuć.

Kafa i ratluk SNS Foto: Privatna arhiva

Opozicija će u Savetu MZ imati sedam od ukupno devet predstavnika.

Kako su „pali“ SNS kandidati

Koliko je pobeda bila ubedljiva najbolje ilustruje razlika u podršci koju su dobili opozicioni kandidati u odnosu na one bliskim vlasitma – prvoplasirani, Obrad Jakovljević, dobio je ukupno 139 glasova, drugoplasirani, Vladimir Munjić, osvojio je 137, dok je naš sagovornik, Slobodan Jakovljević, dobio 135 glasova.

“U selu je prepoznato da mi radimo dobre stvari, nevezano za politiku. To je u dobroj meri prevagnulo da mi pobedimo. Sigurno bi situacija bila drugačija da su se oni kandidovali koristeći ime Aleksandra Vučića, jer bi deo glasača bio obmanut i prevaren”, objašnjava Bogićević na početku razgovora za naš dnevni list.

Uz Bogićevića, kao četvrtoplasirani na izborima sa 124 glasa, mandat u Savetu MZ je dobio i Aleksandar Antonijević, petoplasirani je Milan Petrović sa 121 glasom podrške, a na šestom mestu je Dragan M. Mijailović sa 117 glasova. Sedmo mesto osvojio je Slaviša Nikolić sa 103 glasa podrške, dok su osmo i deveto mesto osvojili Dragan Raković (27 glasova) i Đorđe Vukosavljević (16 glasova).

Naš sagovornik dodaje da su opozicioni kandidati svi koji su osvojili preko stotinu glasova. Rezultat je utoliko važan, ako se, kako kaže on, ima u vidu podrška koju je lokalna opštinska vlast pružala kandidatima koji su bliski SNS.

Foto: Slobodan Bogićević/Privatna arhiva

“Prvih pet kandidata na listi su bili njihovi. Oni su računali da će tako doći do većine i da će biti dovoljno – da kažu ljudima da zaokruže prvih pet, jer bi to činilo većinu u novom sazivu. Koliko su pokušavali da im pomognu pokazuje i to što je jedan dan JKP ‘Elan’ iz Kosjerića poslao dva skipa i dva kamiona da nasipaju puteve u zaseocima koji se nalaze u blizini onih koji su bliski SNS. Međutim, to je kod građana izazvalo samo kontraefekat”, objašnjava Bogićević.

On dodaje da se sumnja da su potpisi podrške za kandidature predstavnika vlasti na ovim izborima nezakonito prikupljeni, odnosno falsifikovani i da je zbog toga obavestio nadležne i rukovodstvo Opštine Kosjerić.

“Pretpostavljam da nisu koristili ime SNS i svog predsednika zbog toga što su prethodno napravili taj problem sa potpisima i nisu smeli da rizikuju”, kaže Bogićević.

Mrdalj: Otpor je moguć, ostatak Srbije mora to da shvati

Politikolog, Mladen Mrdalj, ističe da ovaj primer pokazuje da je otpor moguć i da je na ostatku Srbije da to shvati.

Mladen Mrdalj
Mladen Mrdalj Foto:FoNet/Božana Pavlica

“Ovo što se desilo i ono što se desilo prošle godine na Limanu, takođe tokom izbora za Savet MZ, pokazuje da ispod površine SNS dominacije postoje mnogo dublje struje u narodu koje sebi nađu put. Na ovom primeru mi vidimo kako se jedna kritična masa ljudi stvorila na jednoj maloj lokaciji i sad je pitanje da li će ostatak Srbije videti da je otpor moguć i da je ovaj primer nešto što se može ponoviti”, ističe Mrdalj.

Oni navodi da nije samo važno skinuti SNS sa vlasti, već ukiniti sistem kojim se samo podrazumeva ko pripada kojoj partiji.

Mrdalj se osvrnuo i na to što se neretko na izborima za Savete mesnih zajednica pojavljuje ime predsednika Srbije, Aleksandra Vučića i kako to utiče na opredeljenje birača.

“Kad bismo imali većinski izborni sistem, mogli bi da se pojave nezavisni kandidati koji bi pomeli jedan deo Vučićevih pristalica da glasaju, možda čak i nesvesno, za kandidate koji bi bili protiv naprednjaka. U nekoliko navrata sam rekao – nek Vučić bude predsednik do kraja života, ali da ne kontroliše kandidatsku listu SNS. Tu se on onda vraća u svoje ustavne okrive, jer preko kontrole kandidatske liste kontroliše i Skupštinu, što efektivno uništava podelu vlasti u zemlji”, zaključuje on.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar