Vladimir Ilić, član Saveta MZ Liman Ekološki front Novi Sad
Foto: Ekološki front Novi Sad

Novosađaninu Vladimiru Iliću, članu Saveta MZ Liman isečene su noćas gume na automobilu parkiranom u blizini zgrade gde stanuje. Ilić je jedan od nezavisnih kadnidata koji su 13. juna osvojili većinu glasova na izborima za savete Mesnih zajednica u Novom Sadu, proterujući Srpsku naprednu stranku iz tri od pet limanskih mesnih zajednica.

Stanovnici Limana su od tada na stalnoj meti lokalnih naprednjačkih siledžija i “molera”, koji svake noći iscrtavaju fasade njihovih zgrada srpskim trobojkama, ispisuju grafite podrške haškim optuženicima, a sada i fizički napadaju odbornike. Ilić je danas prvo video da mu je jedna guma probušena, ali je mislio da je slučajnost.

„Pomislio sam da se guma sama od sebe izduvala, jer sam prethodnog dana ceo dan bio u autu. Međutim, ubrzo sam video da mi ceo auto ‘potonuo’, a potom sam ugledao i posekotine na obe gume. Jedna je isečena tri puta i odmah mi je bilo jasno o čemu je reč”, kaže Ilić za Nova.rs, napominjući da nema nikakve dileme da je motiv incidenta njegov angažman na letošnjim izborima za Savet Mesne zajednice.

„Ja se nikada u životu na Limanu nikome nisam zamerio, niti mi je išta bilo oštećeno sve do nedavnih izbora za Savet MZ. Uveren sam da je politički potez kojim mi se, valjda, sugeriše ‘da ne talasam’. Ja sam i uoči izbora imao susret sa ‘njihovim ćelavcima“, kaže Ilić koji smatra da „ne veruje da mu je ova poruka upućena sa vrha“, već da su u pitanju lokalci koji “moraju da se dokazuju stranci jer nisu obavili posao kako treba” na izborima.

Vladimir Ilić, član Saveta MZ Liman Ekološki front Novi Sad
Foto: Ekološki front Novi Sad

Ilić je incident odmah prijavio policiji koja je izašla na teren i obavila uviđaj. Takođe, sutra ide da da izjavu i područnoj policijskoj stanici, s obzirom na to da je zabrinut za svoju bezbednost. Zabrinutost o situaciji na Limanu deli civilni sektor i Centar za razvoj demokratskog društva Europolis, koji se oglasio saopštenjem povodom ovog incidenta.

„Pritisci na građane-kandidate za članove saveta ne jenjavaju od predizborne kampanje. Zahtevamo od gradonačelnika Miloša Vučevića i v.d načelnika Policijske uprave Novog Sada generala Slobodana Malešića da osude uništavanje imovine Vladimira Ilića, ali i sve dosadašnje napade na aktiviste. Očekujemo da se počinioci pod hitno pronađu i procesuiraju. Izostanak osude znači odobravanje ovakvih vandalskih činova i može se tumačiti isključivo kao pritisak na rad nezavsinih članova saveta koji dolazi od rukovodstva Grada”, poručuju iz Europolisa.

Podsećamo, 13. juna su u tri od ukupno pet mesnih zajednica  na Limanu nezavisni kandidati osvojili većinu glasova i čine većinu u savetima mesnih zajednica. Srpska napredna stranka je vrlo teško podnela poraz. Nedavno su na Limanu 3 i 4 oštećene fasade mnogih zgrada tako što su pod okriljem noći prefarbane u boje slične bojama koje se nalaze na zastavi Republike Srbije, a ubrzo je održan skup pod sloganom „Predaja nije opcija“, u kom su učestvovali srednjoškolci, predvođeni Markom Bosancem, vodećim SNS aktivistom na lokalu.

Bonus video: Anketa: Da li opozicija treba da izađe na izbore?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare