Ivan Protić Foto: Nova S

Urednik u novinskoj agenciji Beta Ivan Protić ocenio je večeras komentarišući posetu crnogorskog premijera Dritana Abazovića Beogradu da Anu Brnabić diskvalifikuje da bude premijerka Srbije izjava da "nije čula za maltretiranje crnogorskih poslanika na srpskoj granici" jer, kako kaže, ili je slagala ili ako zaista nije znala onda ona "ne može biti ni sekretar mesne zajednice".

„Brnabić je izajvila da nije čula za zaustavljanje i maltretiranje crnogorskih poslanika na srpskoj granici. To je nemoguće, ili ne govori istinu što je diskvalifikuje kao premijera, ili da zaista nije čula onda je to opet diskvalifikuje da onda ona ne može da bude ni sekretar mesne zajednice“, rekao je Protić u emisiji „Među nama“ na TV Nova S.

Bez obzira na današnje, kako je ocenio Protić, pristojne tonove između Ane Brnabić i Dritana Abazovića, sagovornik Nove S smatra da još postoji jedna konstantna tenzija za koju su krive obe strane, mada je krivica srpske strane, kako je naveo, mnogo veća.

„Srpska strana smatra da je Crna Gora uslovno rečeno nezavisna sitcajem prilika, pogotovo vladajuća ekipa oko bivših radikala“, ocenio je Protić i dodao da su „srpske vlasti, sem u periodu Vlade Zorana Đinđića, uglavnom Crnu Goru posmatrale kao rezervnu Srbiju“.

On je istakao da je zbog toga struja oko crnogorskog predsednika Mila Đukanovića, ali i crnogorski liberali kojima je Đukanović uzeo program, žestoko reagovala i krenula ka nezavisnosti.

Govoreći o Nacrtu Temeljnog ugovora između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve, Protić ocenjuje da su u ugovru prihvaćeni gotovo svi zahtevi SPC-a.

„Sa druge strane postoji veliki kompleks prosrpskih stranaka u Crnoj Gori sa kojim se mučeni Abazović sudara i tek će se sudarati. Srpska strana će tražiti da prihvati Temeljni ugovor sa SPC, a sa crnogorske imamo da je SDP rekao da neće podržati ovaj ugovor“, rekao je Protić.

Upitan o slučaju izručenja Svetozara Marovića Crnoj Gori, Protić je podsetio da je Marović pravosnažno osuđen i dodao da je to presedan koji otvara mogućnosti za druge presedane u praksi.

BONUS VIDEO – Abazović u Beogradu: Ima li volje za bolje odnose – gosti Zoran Bingulac, Miodrag Lekić i Miloš Konatar

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram