Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Četvrti talas širenja koronavirusa uveliko je zahvatio i Kosovo i Metohiju. U svakom danu beleže se po 2.500 inficiranih. To su podaci za sredine naseljene većinom albanskim stanovništvom, u kojima je više od 25.000 aktivnih slučajeva, javlja RTS.

Od 1. septembra najverovatnije će biti uveden policijski čas, a početak školske godine najverovatnije pomeren je za 13 septembar.

U srpskim sredinama, situacija je drugačija.

Direktor bolnice u severnom delu Kosovske Mitrovice Zlatan Elek kaže da je u toj bolnici 36 pacijenta koji se leče od posledica koronavirusa, uglavnom starijih ljudi sa određenm komorbiditetima.

Od tih 36 pacijenta, njih 13 je na visokim dozama kiseonika i više od 95 odsto nije vakcinisano, rekao je doktor Elek.

„Svi oni imaju obostrane upale pluća i većina nije vakcinisana“, naveo je doktor za RTs i upozorio da je zdravstavni sistem prenapregnut.

Najaviše novozaraženih dolazi sa odmora, kaže doktor Elek i poziva građane da se što pre vakcinišu jer vakcina ima dovoljno, a aimamo i mogućnost da biramo.

„S obzirom na to da se kovid brzo širi, mi smo se vratili u stari režim, i nadam se da ćemp uz pomoć vakcinacije uspeti da izdržimo“, rekao je doktor Elek za RTS.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar