Gazimestan 1989. Foto: TANJUG / RADE PRELIC

Na današnji dan, pre 33 godine, nekadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević održao je govor na Gazimestanu koji dan danas mnogi tumače kao uvod u krvavi građanski rat koji se tokom devedesetih zadesio Jugoslaviju. Te 1989. godine, kad je obeležavano šest vekova od Boja na Kosovu, Milošević se u međunarodnoj javnosti profilisao kao srpski nacionalni lider i čovek koji ne isključuje oružane sukobe, ukoliko su oni preduslov za proširenje teritorije i prekrajanje granica.

Govoreći o bici na Kosovu, iz 1389. godine, Milošević je rekao da je Srbija šest vekova kasnije opet u bitkama.

„One nisu oružane, mada i takve nisu isključene. Ali bez obzira kakve da su, bitke se ne mogu dobiti bez odlučnosti i hrabrosti. Bez tih dobrih osobina koje su onda davno bile prisutne na Kosovu. Naša glavna bitka danas se odnosi na ostvarenje ekonomskog, političkog, kulturnog prosperiteta“, rekao je tada Milošević.

On je naglasio da je Srbija tih godina povratila nacionalni i teritorijalni integritet.

Slobodan Milošević na Gazimestanu 1989. Foto: TANJUG / RADE PRELIC

„Na ovom mestu u srcu Srbije, na Kosovu Polju, pre šest vekova, pre punih 600-na godina dogodila se jedna od najvećih bitaka onoga doba… Sticajem društvenih okolnosti ovaj veliki šeststogodišnji jubilej Kosovske bitke dogodio se u godini u kojoj je Srbija, posle mnogo godina, posle mnogo decenija, povratila svoj državni, nacionalni i duhovni integritet. Nije nam, prema tome danas, teško da odgovorimo na ono staro pitanje: „Sa čim ćemo pred Miloša“. Igrom istorije i života izgleda kao da je Srbija baš ove 1989. godine povratila svoju državu i svoje dostojanstvo da bi tako proslavila istorijski događaj iz daleke prošlosti koji je imao veliki istorijski i simbolički značaj za njenu budućnost“, naveo je on.

Pročitajte još...

Kako je preneo portal Radio slobodna Evropa, Milošević je tom prilikom uputio i poruku svetu:

„Pre šest vekova Srbija je ovde, na polju Kosovu, branila sebe. Ali je branila i Evropu. Ona se tada nalazila na njenom bedemu koji je štitio evropsku kulturu, religiju, evropsko društvo u celini. Zato danas izgleda ne samo nepravedno već i neistorijski i sasvim apsurdno razgovarati o pripadnosti Srbije Evropi. Ona je u njoj neprekidno, danas kao i pre. Razume se, na svoj način. Ali takav koji je u istorijskom smislu nije nikad lišio dostojanstva“, rekao je Milošević.

Nakon skupa na Gazimestanu, navodi RSE, ubrzana je kriza u Jugoslaviji koja se raspala u krvavom ratu.

Pomenuti Miloševićev govor, Haško tužilaštvo podnelo je kao dokaz o njegovim ratnim namerama. Tako je tužilac Džefri Najs istakao da „oružana borba, nije bila isključena, čak i u tom momentu“, odnosno te, 1989.

Milošević je izjavio u Hagu početkom 2000-ih da je njegov govor na Gazimestanu pogrešno protumačen.

„Neću da citiram ceo govor, ali sam ga citirao u delovima, da se vidi koliko je zlonamerno izvučen iz konteksta, jer upravo kažem da nam predstoji glavna bitka za ekonomski oporavak. Ni danas ne bih promenio u njemu nijednu reč“, rekao je Milošević, koga je tadašnja Vlada Srbije na čijem je čelu bio Zoran Đinđić, izručila Haškom tribunalu 2001. godine, takođe na Vidovdan.

BONUS VIDEO: Kako se dogodio Peti oktobar

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare