Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Nastavkom uvida u izborni materijal u Gradskoj izbornoj komisiji (GIK), predstavnici liste "Srbija protiv nasilja" utvrdili su da su je lokalnim izborima u Beogradu glasalo 30 odsto "fantomskih glasača", izjavio je predstavnik te koalicije i član Republičke izborne komisije Tanasije Marinković.

On je, na konferenciji za novinare, rekao da je, uvidom u materijal GIK utvrđeno da su se na pojedinim biračkim mestima ponovo „gubili“ prilozi sa primedbama, a da su do sada više puta insistrirali da se one moraju naći u zapisnicima, i da je pregledom zapisnika u petak ustanovljeno da su te primedbe nestale.

Sama činjenica da te primedbe nedostaju razlog je ponavljanja glasanja na tim biračkim mestima po službenoj dužnosti, istakao je Marinković.

Članica GIK Sofija Mandić je, zahvaljujući građanima koji su im dostavljali pozive „fantomskim glasačima“, koji ne žive na tim adresama, ukazala da su skoro svi od takvih, što je utvrđeno, u beogradskim opštinama bili skoncentrisani na jedno ili dva biračka mesta, i gotovo svi su rođeni van Beograda, čak i u stranim zemljama – Švedskoj, Belgiji, Norveškoj i Bosni i Hercegovini.

Pročitajte još

To je, kako je precizirala, naročito izraženo u opštinama Voždovac, Zvezdara i Vračar, gde je glasalo više od 50 odsto od ukupnog broja „fantomskih birača“, što je znak da su očigledno „naseljavali“ centralne beogradske opštine, gde vladajuća stranka nije mogla da postigne dobar rezultat, a utvrđeno je i da je u biračkom spisku jedan odsto preminulih osoba.

Mandić je dodala da je sada pitanje za policiju i tužilaštvo kada su ti ljudi prijavljeni na te adrese.

Ona je precizirala da su članovi GIK iz „Srbija protiv nasilja“ nasumično otvorili četiri vreće sa glasovima i u svakoj našli višak listića, „što automatski vodi ponavljanju izbora na tim mestima.

Mandić je upozorila i na način na koji je evidentirano glasanje van biračkih mesta, gde su mahom glasali mladi ljudi, a ne oni stari i bolesni, a bilo je slučaja da je u nekim porodicama, na jednoj adresi tako glasalo po njih 10, dok su, istovremeno, nekima od njih bili i potpisi na biračkim mestima.

Pročitajte još

Ona je najavila da će „Srbija protiv nasilja“ podnositi krivične prijave, i na kraju se obratiti Ustavnom sudu.

Zamenik člana RIK Jovan Rajić zapitao je što se ovoliko čekalo na obraćanje Tužilaštva i formiranje predmeta, i naglasio da je to posao za Tužilaštvo za organizovani kriminal, a ne za osnovna tužilaštva.

Na pitanje da li je podneta prijava protiv predsednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika, koji je 5. decembra javno rekao da će „sesti u auto i glasati na beogradskim izborima“, Mandić je odgovorila da on nije lično proveravan, jer ne znaju gde ima prijavljeno prebivalište u Beogradu, ali su proveravali neke druge građane RS i utvrdili da su fiktivno prijavljeni, a da su glasali za lokalne izbore.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare