Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Demokratski savez Kosova (DSK), Ise Mustafe, odlučio je večeras da podnese zahtev za izglasavanje nepoverenja premijeru Aljbinu Kurtiju,

Izglasavanje nepoverenja Vladi Aljbina Kurtija je zatraženo iako mu je DSK koalicioni partner, i to zbog neukidanja takse na robu iz Srbije i BIH – što je zahtev SAD, i zbog nepoštovanja koalicionog sporazuma.

Najnoviji „udar“ na vladu u Prištini koja traje mesec i po dana, stiže nakon današnje iznenadne odluke kosovskog premijera da razreši Agima Veljiua sa mesta ministra unutrašnjih poslova.

Novinarima je posle sednice Predsedništva svoje stranke Mustafa rekao da su razmotrili „dovođenje u opasnost odnosa sa SAD“ zbog odluke Kurtija o neukidanju takse i posle odluke premijera da smeni ministra unutrašnjih poslova i javne uprave Agima Veljiua koji je iz DSK.

Mustafa je rekao da se prošlog četvrtka, 12. marta, sastao s Kurtijem i s predsednicom Skupštine Vjosom Osmani i zamenikom premijera Avdulahom Hotijem.

Rekao je da je tada od Kurtija tražio da „ukine takse bez uslova onako kako to traže SAD, jer dovođenje u opasnost odnosa sa SAD nije u interesu naše zemlje i Kosovo ni u kojem slučaju ne sme da izgubi svog glavnog saveznika zbog mere (tarife) koju nije donelo ni PS niti DSK“, kazao je Mustafa i izneo da nije dobio pozitivan odgovor Kurtija.

„U suštini našeg političkog programa kao DSK je stalno i neprekidno prijateljstvo i partnerstvo sa SAD i mi ne možemo da to dovedemo u pitanje sa zemljom (SAD) koja nam je pomogla da ostvarimo slobodu, nezavisnost i demokratiju“, kazao je Mustafa.

Ovog ponedeljka, rekao je Mustafa, ponovo je pisao Kurtiju da preduzme mere da se do kraja ove nedelje ukinu takse, „jer dovodimo u pitanje odnose sa SAD“.

SAD su zamrznule 200 miliona dolara za Kosovo preko fonda MCC i ima zahteva američkih senatora za povlačenje trupa SAD s Kosova, ukazao je Mustafa.

Potom je danas došlo do neočekivanog i nenajavljenog smenjivanja ministra unutrašnjih poslova i javne uprave Agima Veljiua u suprotnosti sa sporazumom o koaliciji.

U tom sporazumu, nastavio je on, „stoji da, ako premijer ima primedbe na određene ministre DSK, onda se konsultuje s predsednikom stranke i na osnovu argumenata koje ponudi, može se postići saglasnost i o smenjivanjuu. To se nije dogodilo“.

Mustafa je dodao da je smenjivanje Veljiua arbitrarna odluka premijera.

„To je dokaz da Kurti ne želi da sarađuje s nama i da ne želi da preduzima mere koje obezbeđuju zdrave odnose sa SAD i s drugim, evropskim partnerima“, kazao je Mustafa.

„Odlučili smo da DSK inicira izglasavanje nepoverenja za rušenje vlade Kurti čiji deo mi ne želimo dalje da budemo“, naglasio je on.

„Ta vlada dovodi u opasnost odnose sa SAD, njihovo vojno, mirnodopsko i ekonomsko prisustvo i političku podršku koju smo imali i imaćemo je i ubuduće za nova priznanja, ne za povlačenje priznanja i za naš put evrointegracija“, kazao je Mustafa.

Novi zaplet u odnosima DSK i Samoopredeljenja krenuo je sinoć kada je posle najave predsednika Kosova Hašima Tačija o uvođenju vanrednog stanja premijer Kosova Aljbin Kurti rekao da je to ekstremno i nepotrebno, da bi zatim Veljiu saopštio da DSK podržava predlog Tačija i da Kosovo mora hitno da uvede vanredno stanje.

Kurti je zbog toga danas odlučio da smeni Veljiua.

On je u izjavi povodom razrešenja naveo da je smenjeni ministar širio paniku tvrdeći da se broj obolelih od koronavirusa na kosovskoj teritoriji povećava iz sata u sat što njiedna nadležna institucija nije potvrdila.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram