Foto: ANDREJ CUKIC/EPA-EFE

Ministarstvo unutrašnjih poslova donelo je rešenja da ne dozvoli šetnju učesnika "Evroprajd 2022" kao ni učesnika porodične šetnje u organizaciji "antiglobalista" u Beogradu u subotu 17. septembra 2022. godine, saopšteno je iz MUP-a.

Nakon obavljene bezbednosne procene utvrđeno je da postoji visok rizik da će bezbednost učesnika obe šetnje na najavljenim trasama biti ugrožena, kao i bezbednost drugih građana, navodi se u saopštenju.

„Imajući u vidu da, prema prijavama, obe šetnje treba da se održe u neposrednoj blizini, jedna u okviru manifestacije „Evroprajd 2022“ i druga u organizaciji građana čiji su stavovi suprotni sa stavovima pripadnika LGBT populacije, a koji otvoreno izražavaju protivljenje održavanju manifestacije „Evroprajd 2022″, procenjeno je da postoji opasnost da će doći do napada i sukoba, kao i opasnost od nasilja, uništavanja imovine i drugih oblika narušavanja javnog reda u većem obimu“, kaže MUP, prenosi N1.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin je istakao da je pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, pored borbe sa svim oblicima kriminala, osnovni zadatak briga o očuvanju javnog reda i mira i garantovanje bezbednosti i imovinske sigurnosti svakog građanina.

„Upravo zbog toga Ministarstvo unutrašnjih poslova ne dozvoljava održavanje dve šetnje – „Evroprajda“ i „antiglobalista“. U trenutnoj geopolitičkoj situaciji i tenzijama u regionu, besmisleni sukobi na ulicama Beograda otežali bi poziciju naše zemlje, ugrozili bezbednost učesnika šetnji, ali i drugih građana“, rekao je ministar Vulin.

„Apelujem na sve da poštuju zakon i da svoje lične i političke interese stave na stranu i ne ugrožavaju ni svoju ni tuđu bezbednost“, poručio je ministar policije.

Bonus video: Litije VS Evroprajd – čija su jača prava? – gosti Vesna Pešić i Ivan Kostić

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare