Nemanja Obradović Foto: Facebook/Sanja Menićanin

Premijerka Ana Brnabić boravila je nedavno u Nišu na skupu “Dijalog sa mladima”, tokom kog se diskutovalo o gorućim problemima onih koji su budućnost Srbije. Uobičajenu diskusiju, neretko prepunu floskula, gde mladi pričaju o problemima, a država poručuje kako ih razume i radi sve kako bi im pomogla, zanimljivom je učinio mladić po imenu Nemanja Obradović. On je odlučio da, mimo teme, upita premijerku zašto država daje 600 miliona za Premijer ligu Engleske, a izbegava da uloži novac pijaću vodu u Vojvodini.

Pred kraj diskusije, Nemanja se javio za reč, a premijerki se predstavio kao lokal-patriota i neko ko je spreman da ostane u svojoj zemlji i gradu, ali da mu nije jasno na kojin način država raspoređuje prioritete.

Pročitajte još...

“Negde sam video jednu procenu gde se navodi da nam je potrebno 710 miliona evra kako bi cela Vojvodina mogla da pije zdravu pijaću vodu. Znam da smo mi u julu ove godine dali 600 miliona evra za direktan prenos Premijer lige. Ne znam šta nam je prioritet, ali mene veoma brine ova situacija“, rekao je on, između ostalog, premijerki.

U razgovoru za naš portal Nemanja Obradović kaže da je godinama unazad angažovan na brojnim omladinskim projektima, da sarađuje sa mladima i da je i te kako upoznat sa svim njihovim problemima.

Na pitanje kako je došlo do njegovog obraćanja premijerki, Obradović objašnjava da je pomenuti događaj u Nišu organizovala “Krovna organizacija mladih” i da je ideja bila da svaki govornik dobije po 2 minuta za govor.

“Teme su se ticale izmene i dopune Zakona o mladima i Nacionalna strategija za mlade, koja bi trebalo da se usvoji ove godine. Imao sam potrebu i obavestio sam kolege da ću reći nešto i što je izvan teme i što smatram da je meni važno. Vidim da se u zemlji dešavaju ekološke katastrofe i da idemo u jedan sunovrat i da je potrebno artikulisati to pitanje ka premijeriki. Meni je bilo nenormalno da dobijem priliku da pričam sa njom, a da joj ne kažem ono što me zaista tišti”, rekao je naš sagovornik.

Nemanja dodaje da njega i njegove sugrađane pitanje nedostatka vode boli već 18 godina.

“Ne znam koliko sam uspeo da prenesem svoj utisak. Nije mi bila namera da budem neprijatan ili nepristojan, već me je samo zanimalo da li postoji prilika da se taj problem reši i u kom vremensku okviru je to moguće”, napominje sagovornik “Nove”.

Šta vam je na sve to rekla premijerka?

Ona je nakon toga rekla da če Temerin dobiti fabriku vode, da je u procesu izrada idejnog plana i da će u Kikindi fabrika vode biti gotova za 18 meseci. Rekla je da je poređenje koje sam napravio, u odnosu na Telekom, veoma pogrešno, da je Telekom entitet sam za sebe, da ima svoje biznis planove i da imaju pravo da ulažu onoliko novca koliko smatraju da je potrebno.

Zbog pravila i forme panela, naš sagovornik nije imao mogućnost da replicira premijerki. Imajući u vidu da je šefica vlade spada u red najvernijih čitalaca našeg portala i novina, te da redovno citira naše tekstove, odlučili smo da pitamo Nemanju šta misli o njenoj konstataciji da je Telekom Srbija odvojen entitet u odnosu na državu, uvereni da će njegov odgovor otići na pravu adresu.

Ana Brnabic
Ana Brnabić Foto:FoNet/Zoran Mrđa

“Čak i da ta priča nije tačna i da se novac za Telekom nije mogao iskoristiti drugačije, mislim da je na državi da drugačije vrši preraspodelu novca i da ulaže u ono što su joj prioriteti. Verujem da bi za to imale razumevanje sve firme koje u sebi imaju prefiks ‘Srbija’. Stalno slušamo priču kako imamo gomilu novca i da smo lideri u regionu u oblasti zdravstva, a onda dolazimo u situaciju da uopšte nemamo ni idejni projekat za fabriku vode. To rešenje nije čak ni na pomolu, niti da postoji nada da će se iko uskoro pozabaviti tim problemom. Ako već imamo gomilu para, dajte ljudi da taj novac iskoristimo na pravi način. To je 710 miliona evra i to nisu nenormalne pare, ako imamo u vidu da je u pitanju zdravlje 600.000 građana Srbije”, poručuje on.

Nemanja se osvrnuo i na društveno-političku situaciju u zemlji, napominjući da mladi žive u jednom apatičnom društvu, bez nade da može da im bude bolje.

“Mene raduju ekološki protesti i blokade. Priključio sam se tome, jer ne mogu da očekujem promenu ako sad ne izađem. Sve je pogrešno, ne možemo da ćutimo ni na fabriku guma koja zagađuje vazduh, ni na činjenicu da smo žrtvovali obradivo zemljište prve klase.

Poziv medijima da podrže akciju

“Mi smo dugo borili protiv farme svinja ‘Temerin Agrar’, koja je dugo zagađivala životnu sredinu u našem gradu. Oni su napravili bukvalno jezero fekalija u blizini grada, što je povećalo prisutnost amonijaka do 39 odsto. Opština je donela odluku da zatvori tu farmu, oni se sele 20. decembra, ali ostaju sve fekalije iza njih. Zato smo odlučili da dan posle njihovog odlaska sprovedemo akciju čupanja cevi koji od te farme vode do lagune u koju se izbacuju fekalije. Voleo bih da mediji u Srbiji isprate tu akciju i ovom prilikom ih pozivam da to podrže.

Kao učesnik protesta, da li se vi osećate kao pobednik nakon odluke da se povuče Zakon o eksproprijaciji?

Mislim da je jedna mala pobeda ostvarena i da je napravljen neki pomak. Imalo je smisla što smo izašli, jer je neko odlučio da povuče sporni zakon. Predsednik može da kaže da je to uradio iz nekih drugih razloga, ali svi smo svesni da su na to uticali protesti. Međutim, mislim da nemamo pravo da se vratimo kućama i da nastavimo život kao da se ništa ne dešava. Moramo da ostanemo budni i da budemo na ulici. Mi moramo da zahtevamo još, jer nije problem samo to što je bila ugrožena naša imovina – mi nemamo zdrav vazduh, nemamo vodu, životna sredina je ugrožena. Moramo da se bavimo tim problemima, ako želimo da živimo u sredini koja će nam pružati kakve takve mogućnosti. Stvarno želim da podižem svoju porodicu u Srbiji, da moji roditelji budu zdravi i da moja deca žive u bezbednoj sredini. To mi trenutno nije omogućeno.

BONUS VIDEO 24 minuta Ana Brnabić u kući Velikog Brata

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare