Đorđe Todorović Foto:Screenshot/RTS

“Da se obratim predstavnicima bivšeg režima i da im kažem da imamo rešenja i čućete o tome malo više kasnije. Ono što je važno za građane Srbije da znaju: Da smo lideri u Evropi, što se tiče ekonomskog rasta, što se tiče rasta bruto domaćeg proizvoda i da smo najbolji u Evropi, kada govorimo o procesu vakcinacije i nabavke vakcina. Uz sve to, svedoci ste poslednje borbe protiv mafije i kriminala i time smo pokazali da je država jača od svega. Najvažnija stvar jeste da na ovom putu radimo isto dovoljno mnogo na procesu zaštite životne sredine. Trideset, četrdeset godina problem vazduha, mi ćemo ga rešiti, nama je izgleda došlo vreme da to rešavamo.”

Možda bi, zabave radi, valjalo napraviti anketu: da se ljudima ponudi da poslušaju ovaj odgovor narodnog poslanika iz redova SNS-a Đorđa Todorovića i da potom odgovore – šta je zapravo bilo pitanje za poslanika Todorovića?

Malo je verovatno da bi iko bio i blizu tačnog odgovora. Jer, poslanik Todorović (koji je, inače, bio na visokom 6. mestu izborne liste “Aleksandar Vučić – Za našu decu” prošlog juna) je reči sa početka izgovorio odgovarajućina pitanje voditelja emisije “Reč na reč” Zorana Stanojevića, koje je glasilo: “Kakve mere predlažete da bi vazduh u srpskim gradovima bio dobar za disanje?”

Već je na ovom mestu bilo reči o tome da je ova emisija na RTS-u zapravo podvala građanima – kako kao besmislena zamena za suštinski dijalog i priliku da se čuju različita mišljenja, tako i kao alibi da se, eto, nešto u medijima pomera, događa i da stvari idu na bolje.

Tako, gledaoci RTS-a mogli su pre par meseci u prvoj ovakvoj emisiji novog ciklusa da slušaju političare kako u 30 sekundi pokušavaju da objasne šta bi to oni uradili u vezi sa koronavirusom. Ovo je bilo dvostruko besmisleno – em što se teško šta može reći u 30 sekundi u vezi sa koronavirusom, em što zapravo nikog ne bi trebalo ni da interesuje šta bi to političari radili u vezi sa epidemijom: time bi trebalo da se bave stručnjaci, a ne političari (ovo, doduše, za Srbiju nije važilo u poslednjih skoro godinu dana).

Čak i da svi učesnici ove emisije imaju dobru nameru, teško da se ikakva nit može uhvatiti kad 5-6 osoba naizmenično priča po 30 sekundi. A ni to – postojanje dobre namere kod svih – nije slučaj, s obzirom da su predstavnici SNS-a najčešće tu da igraju “flastera” na opoziciji i da što je više puta moguće pomenu bivšu vlast u negativnom kontekstu, nevezano od teme emisije.

A tema je u sredu uveče bila – ekologija. Nažalost, ovo je veoma teško pitanje za Srbiju i njene građane: zagađeni su i vazduh i voda i zemljište, divlje deponije niču na sve strane, skoro ništa se ne reciklira, resursi se uludo troše, građani generalno imaju nisku svest o važnosti zaštite životne sredine…

Neki od učesnika debate zbilja jesu u kratkom vremenu uspeli da pokrenu neka važna pitanja i dotaknu se najtežih problema. No, onaj ko predstavlja ubedljivo najjaču partiju na političkoj sceni, poslanik SNS-a Đorđe Todorović – nije bio među njima. Njegove opservacije, kada se uopšte držao teme, bile su na nivou izjava da je pošumljavanje dobro, da je čist vazduh važan i da je SNS i za biomasu i za vetroparkove i za hidroelektrane: samo je još falilo da kaže da se zalaže za mir u svetu.

Međutim, najveći deo onoga što je pričao nikakve veze sa zaštitom životne sredine nije imao. On je, očito, pre emisije sebi napisao (ili dobio) nekoliko glavnih pravaca u kojima treba da gura diskusiju (ključne reči: bolnice, vakcine, BDP, Vučić, bivša vlast), i – gurao je iz sve snage. Tako, kada je Vladimir Pajić iz Pokreta slobodnih građana pomenuo da je vazduh u Borči žute boje, Todorović je rekao da je u Borči napravljen najmoderniji dom zdravlja i da će se on grejati na gas. Kada mu je Radomir Lazović iz Pokreta “Ne davimo Beograd” rekao da su kanali na levoj obali Dunava zapušeni i u fekalijama, odgovorio mu je da je to zato što se oni (Lazovićevi) nisu brinuli o građanima Beograda. Najzad, kada mu je pomenuto da se građani Bora i Smedereva već godinama guše od zagađenog vazduha, rekao je da ne zna šta nekome može da smeta u Boru i Smederevu i zaključio da bi opozicija sve fabrike htela da zatvori i “da ljude izbace na ulice, da ne mogu da prehrane svoju decu”.

Tu je bio i “obavezni deo” natjecanja svih novopečenih poslanika SNS-a – zaklinjanje u predsednika države:

“G. Stanojeviću, pitanje koje ste postavili – kako odgušiti Srbiju – mislim da je dobro, ali da kasnimo jedno 8-9 godina sa tim pitanjem. I da ste Aleksandra Vučića pitali tamo 2012. godine kako da odgušimo Srbiju, rekao bi vam: moramo da sprovedemo teške ekonomske reforme, fiskalnu konsolidaciju, kako bi tamo neke 2020, 2021. godine imali prosečnu platu 540 evra, kako bi narod živeo bolje, kako bismo imali više novca u budžetu, i iz tog budžeta gradili Srbiju, podizali Srbiju na noge, gradili auto-puteve, bolnice i da budemo sada i prvi u Evropi, što se tiče rasta bruto domaćeg proizvoda, i da budemo prvi što se tiče vakcinacije i da budemo prvi u svim oblastima, tako i u oblasti zaštite životne sredine”, uspeo je Todorović da izgovori na temu – šta sa otpadom u Srbiji.

U trenucima kada Todorović jeste govorio o ekologiji – bolje da nije. Jer, doslovce je rekao sledeće:

“A kada govorimo o pošumljavanju u čitavoj Srbiji, da važno je. I kada govorimo o vazduhu u čitavoj Srbiji, da, i to je važno. Ali, u Beogradu, imate situaciju, da imate problema sa kvalitetom vazduha, ali to nemate recimo ni u Nišu ni u ostalim delovima gradova (!). Da, to je tako, zato što u ostalim delovima gradova (!) imate neke druge probleme.”

Šta su “ostali delovi gradova” nismo čuli, niti smo čuli kako to da Niš, koji se bukvalno guši u dimu, nema problema sa kvalitetom vazduha. Ali su tokom “debate” mogle jasno da se čuju dve stvari. Prva je da je, sudeći po tome koga su poslali u emisiju i šta je on govorio, odnos najmoćnije stranke prema ekologiji i najtežem poglavlju (27) koje Srbija treba da ispuni pre pristupanja EU – katastrofalan. Druga je – da Srbija i njeni građani ovakvim emisijama samo gube dragoceno vreme simulirajući debatu i demokratiju, dok se problemi gomilaju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare