Foto: TANJUG / JAROSLAV PAP / an

Prilikom obrazloženja odabira budućeg sastava Vlade, predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović rekao je da je birao “vladu kontinuiteta”, jer počiva na dobrim temeljima.

„Postavili smo dobre temelje. Dobre temelje u zdravstvu, u stvaranju uslova za privredni i ekonomski razvoj, jer Vojvodina prednjači po najmanjem stepenu nezaposlenosti i najvećem broju izdatih građevinskih dozvola. To su temelji koji obezbeđuju vladu kontinuiteta i uveren sam da ćemo uspeti uz odgovarajući personalni sastav, sa određenim promenama da nastavimo sa još većim uspesima i izazovima“, rekao je Mirović, ističući da je vojvođansku vladu kao mandatar formirao na osnovu „ukupnog političkog prostora na nacionalnom nivou“.

Foto:TANJUG/ JAROSLAV PAP

On je istakao da se pri odabiru članova nove vlade rukovodio istim principima kao i u prethodnom sazivu.
„Ja sam ljude i u prethodnom mandate delio prema stepenu sposobnosti da izvrše svoj zadatak i sa onima koji su izgarali na poslu i donosili konkretne rezultatet sam imao bolji odnos, jer sam i sam takav i takve ljude cenim. Mi ćemo biti jedan snažan, zajednički tim koji treba da postupa profesionalno, odgovorno, čisto, na osnovu kriterijuma i pažnje prema javnim finansijama i prema tome ću i ceniti doprinos u novoj koaliciji“, rekao je Mirović.

Na podsećanje novinara da u protekle četiri godine, od deset tačaka svog ekspozeoa nije ispunio prvu, a ticala se donošenja zakona o finansiranju Vojvodine, Mirović je rekao da takav zakon i dalje jeste potreban.

„Zakon treba da se donese da bi se uredili mehanizmi i metodi za predvidivo i trajno finansiranje Vojvodine. To nije na meni, to je na Vladi Srbije i Narodnoj skupštini, konsultacije treba tamo da se odvijaju. Svako razuman treba da iznosi tu vrstu stava. Ja nisam za zakon koji bi doveo do podele u poreskom sistemu koji bi raspolutio jedinstveni poreski sistem i mehanizme za ubiranje prihoda, već sam samo za jednu predvidivost. Da li će to i kada biti, to je pitanje za Vladu Srbije“, rekao je Mirović, napominjući da je njegova vlada, uprkos izostanku zakona o finansiranju, uspela da „poveća fiskalni kapacitet Vojvodine za 55 procenata i da stabilizuje javne finansije“.

On je istakao da je dosadašnja pokrajinska vlast ostvarila sve ciljeve kada su u pitanju mikrostrukturni projekti. Kao dobru vest novi – stari pokrajinski premijer najavio je i da je sutra poslednji dan za žalbu u proceduri izgradnje B i C bloka Kliničkog centra Vojvodine.

“Ukoliko se sutra ili poštom niko ne žali, mi ćemo već u narednih deset dana imatu ugovor na stolu za izgradnju B i C bloka. Najpovoljnija i po tehničkim i finansijskim parametrima kompanija već čeka da ugovorimo taj posoa”, rekao je Mirović.

On je takođe izjavio da je ugovorena i izgradnja Fruškogorskog koridora koja će početi na proleće, a planirani su i nastavci završetka radova subotičkog pozorišta, saobraćajnice ka Zrenjaninu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar