Foto:AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Iako je ocena o napretku Srbije uglavom pozitivna, ona nije dobila zvaničnu podršku za otvaranje novog klastera u pregovorima sa EU. Na sastanku ministara evropskih poslova EU ocenjeno je da u ima napretka, ali da je pred vlastima još posla.

„Mnogi ministri su zaista naglasili da napretka u Srbiji ima, dakle pozitivna je ocena. Ali je bilo intervencija – da postoje određeni koraci koje Srbija mora da preduzme kako bi mogla da otvori naredni kalster. To se prvo odnosi na ustavne amandmane. Ali videćemo. Generalna atmosfera je vrlo pozitivna i postoji podrška“, rekao je Gašper Dovžan, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Slovenije, zemlje koja trenutno predsedava EU, prenosi N1.

Sastanku Saveta, u delu o proširenju Unije, pristustvao je i komesar za proširenje Oliver Varheji. On je preneo podršku Evropske komisije otvaranju novih klastera sa Srbijom. To je na konferenciji za novinare ponovio i komesar Didije Rejnders.

Komsija je u oktobru predložila otvaranje klastera 3 (konkurentnost i rast) i klastera 4 (zelena agenda i održivost), ali je taj proces i dalje u toku i time se trenutno bave radne grupe Saveta.

Odluka o tome bi mogla da stigne već sledeće nedelje.

Očekuje se da će Srbija otvoriti najmanje jedan klaster na međuvladinoj konferenciji koja bi trebalo da bude održana sredinom decembra.

Premijerka Srbije Ana Brnabić prošle nedelje je izjavila da očekuje otvaranje barem jednog klastera u pregovorima sa EU, a da se nada otvaranju i dva, jer „imamo najpozitivniji izveštaj Evropske komisije u proteklih nekoliko godina, posebno u oblasti vladavine prava“.

BONUS VIDEO: Protest ispred Skupštine

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar